Ministr Rath vyhlásil nucenou správu nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou

Ministr zdravotnictví David Rath, foto: ČTK

Ministr zdravotnictví David Rath vyhlásil nucenou správu nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Její ředitelku Jiřinu Musílkovou kritizoval už jako prezident České lékařské komory. Vytýkal jí špatné hospodaření a propad pojišťovny do dluhů. Ministr také vyslovil podezření, že peníze z největší české pojišťovny směřovaly k vysoce postaveným lidem z ODS. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Ministr zdravotnictví David Rath,  foto: ČTK
Chceme skoncovat s plýtváním a investicemi do paláců, které pojišťovna buduje, prohlásil ministr David Rath. Ušetřené peníze chce použít na léčbu pacientů a zlepšení komfortu v nemocnicích.

"Já sám považuji za naprosto nepřijatelné a skandální, že v mnohých městech jsou nemocnice ve špatném technickém stavu, jsou nemocnice, kde pacienti leží po mnoha na jednom pokoji bez sociálního zázemí, odchází kvalifikovaný personál a přitom na nejlukrativnějším místě v daném městě je budován mramorový palác Všeobecné zdravotní pojišťovny."

Správcem VZP se stal Rathův náměstek Antonín Pečenka, který nyní bude schvalovat všechna rozhodnutí pojišťovny. Nucenou správu vyhlásil ministr na jeden rok, což je maximální možná doba. Pokud by však ředitelka Jiřina Musílková odstoupila z funkce okamžitě, parlament by podle něj jmenoval nového šéfa pojišťovny do šesti týdnů. K rychlé rezignaci vyzval Musílkovou i premiér Paroubek.

Všeobecná zdravotní pojišťovna má téměř sedm milionů klientů. Ročně na pojistném vybere okolo 100 miliard korun, ale utrácí více. Stát za poslední roky VZP několikrát oddlužil, přesto její dluh v současnosti překročil deset miliard korun.

"Stát posílá a poslal 3 miliardy korun do VZP, ale nehodlá je dát k dispozici tomuto managementu, který je za vznik toho dluhu spoluzodpovědný,"

prohlásil David Rath. Příčinou sporu ministra s VZP jsou hlavně nedostatky v hospodaření, zejména zpožďování plateb soukromým lékařům. Těm ministerstvo nyní garantuje, že lhůty splatnosti budou klesat a své peníze by v horizontu týdnů a maximálně měsíců měli dostávat v řádném termínu. Podle soukromých lékařů však nese vinu za vzniklou situaci i ministerstvo zdravotnictví, které svými vyhláškami o výši úhrad lékařských výkonů nutí pojišťovny vyplácet více než vyberou.

Ministr David Rath vyslovil také podezření, že peníze z VZP směřovaly k vysoce postaveným lidem z Občanské demokratické strany /ODS/.

"Podezření hovoří o tom, že desítky až stovky milionů plynuly a měly plynout do soukromých firem některých poslanců nebo do určitých mediálních agentur, kteří s nimi úzce spolupracují. Případně, že někteří byli přímo na výplatních listinách Všeobecné zdravotní pojišťovny."

V této souvislosti jmenoval stíhového ministra zdravotnictví za ODS Julínka, europoslance Cabrnocha a Ouzkého i pražského primátora Pavla Béma. Ten prohlásil, že obvinění je absolutní nesmysl a ČSSD se podle něj snaží zamést problémy peněz ve zdravotnictví pod koberec.

"Veškerá nařčení, kterými pan Rath doprovází uvalení nucené správy VZP já považuji za směšná, trapná a hloupá. Vzhledem k tomu, že Všeobecná zdravotní pojišťovna je veřejná instituce a všechny prostředky jsou veřejně kontrolovatelné, tak já jsem přesvědčen, že tato nařčení budouvelmi snadno vyvrácena a pan ministr Rath bude usvědčen ze lži a samozřejmě předpokládám, že z toho vyvodí příslušné důsledky."