Ministryně Emmerová končí v čele resortu zdravotnictví

Milada Emmerová, foto: ČTK

Premiér Jiří Paroubek překvapivě odvolal ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou Minulý týden, před demonstrací nespokojených lékařů, přitom o její demisi odmítl jednat. České zdravotnictví se topí v problémech už delší dobu. Za sedm let vlády sociální demokracie byla Emmerová pátým mistrem tohoto resortu. Od vzniku Česka už devátým šéfem zdravotnictví.

"Poslední kapkou" k jejímu odvolání bylo oznámení všech šesti náměstků ministryně, že pro zklidnění situace nabízejí rezignaci. Minulý týden protestovalo před ministerstvem zdravotnictví v Praze patnáct set soukromých praktických a dětských lékařů. Zdravotní pojišťovny jim platí pozdě a mnozí se dostávají do obtížné finanční situace. Jejich protest se symbolicky konal pět minut po dvanácté. Problémy českého zdravotnictví jsou však mnohem hlubší. Více dětská lékařka Iveta Dvořáková z Moravských Budějovic.

"Je zapotřebí provést zcela zásadní koncepční změny v systému financování zdravotnictví včetně spoluúčasti pacientů. U nás pacient zvyklý, že dostane vše, hned a vlastně zadarmo. Změna financování je nutná."

Podobný názor má i dětský lékař dr. Novák z Hradce Králové.

"V našem zdravotnictví je situace dlouhodobě neřešená, celý resort je veden naprosto nekoncepčně. Paní ministryně je typická postkomunistická relikvie, která stojí na zásadách, že vše by mělo být centrálně řízeno a to v tržních podmínkách asi nejde."

Paroubek prý zvažuje do čela resortu dva kandidáty, jejich jména ale nesdělil. Za žhavého kandidáta je považován prezident České lékařské komory David Rath. Ten uvedl, že je připraven funkci vzít. Už dříve k situaci ve zdravotnictví uvedl.

"Je zapotřebí začít se zásadními změnami a reformními kroky, třeba i v hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny. Česká lékařská komora preferuje věcné, nikoli personální řešení."

David Rath, který vstoupil do povědomí veřejnosti před lety jako šéf Lékařského odborového klubu, je dlouholetým kritikem všech zdravotních koncepcí. Dnes je prezidentem České lékařské komory, mezi lékaři i zdravotními pojišťovnami má ale už teď mnoho kritiků a odpůrců. Je tedy otázkou, nakolik by právě jeho jmenování situaci uklidnilo. Např. minulý týden na demonstraci jej lékaři vypískali. Křeslo ministra zdravotnictví patří v Česku k nejméně stabilním. Emmerová byla už devátým šéfem tohoto resortu od vzniku Česka a pátým sociálně demokratickým ministrem za posledních sedm let vlády této strany. Předchůdci Emmerové si křeslo udrželi v průměru rok a půl, Emmerová 14 měsíců. Nejkratší dobu pobyl v čele resortu Jozef Kubinyi, který vedl ministerstvo necelé čtyři měsíce.