Rath netouží být ministrem, nabídku by ale nemohl odmítnout

David Rath, foto: Autor

Po uplynulém víkendu panuje mezi analytiky přesvědčení, že prezident České lékařské komory David Rath už má křeslo nového ministra zdravotnictví téměř jisté. Na sjezdu lékařské komory totiž odvrátil další pokus o sesazení z čela komory, čímž posílil svou pozici v očích premiéra Paroubka. Mezi samotnými lékaři ale ani na případné působení Davida Ratha ve státní sféře nepanuje shoda. Pokračuje Zdeněk Vališ.

David Rath,  foto: Autor
David Rath stojí v čele komory, která sdružuje na 40 tisíc lékařů, už sedm let. Žádný šéf profesního sdružení ale zřejmě nevyvolává takové emoce a tak rozdílné hodnocení své osoby, jako právě on. A to nejen u široké veřejnosti, ale i mezi členy sdružení. Rathovi vyčítají jeho odpůrci více věcí. Z profesního sdružení prý udělal skoro odbory a straní spíše nemocničním lékařům, příliš koketuje s levicí, manipuluje s lidmi. Před dvěma týdny soukromí lékaři na své demonstraci Ratha vypískali. Minulý pátek začal v podvečer v Praze sjezd České lékařské komory. Ještě před tím odpůrci Ratha rozdávali před hotelem Pyramida, kde se třídenní sjezd konal, návod, jak "provést derathizaci". Na sjezdu pak dosáhli toho, že delegáti odhlasovali změnu programu. Po úvodní zprávě Davida Ratha měla hned následovat diskuse a po ní hlasování o jeho odvolání. S návrhem vystoupil Karel Blažek, soukromý anesteziolog. A co ho k tomu vedlo?

Karel Blažek,  foto: Autor
"Mně vadilo, že předběžně souhlasil se sloučením funkce prezidenta lékařské komory a přijetím vysoké funkce ve státní správě. Podle mého názoru jsou tyto funkce neslučitelné."

David Rath ale při hlasování delegátů sjezdu svou pozici pohodlnou většinou uhájil. Soukromý lékař, internista Jaroslav Henzl to komentoval pro Radio Praha slovy:

"Je to skutečně obratný manipulátor a intrikán. Umí věci podat tak, že tomu lidé věří. Já samozřejmě vím, že v řadě věcí nemluvil pravdu, v řadě věcí hrubě dezinformoval. Lidi mu to ale berou. Je to náš problém celého lékařského stavu. Doplatíme na to všichni."

Jedním z těch, kteří naopak Davida Ratha podpořili, byl i předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek.

"Doktor Rath byl první lékař, který měl odvahu veřejně říci, že my zdravotníci nemůžeme být donekonečna sponzory špatného systému, že nemůžeme být nedobrovolnými sponzory svých pacientů. Po zvolení do čela lékařské komory přejímal komoru jako spolek nadšenců a přetvořil ji na profesionálně fungující organizaci. Vytvořil komoru, která je schopná být kvalifikovaným oponentem politické moci i zdravotnickým pojišťovnám."

David Rath po hlasování konstatoval, že "snad každý sjezd je o odvolávání Ratha" a že ho to tedy nepřekvapilo.

Jaroslav Henzl,  foto: Autor
"Většinovou podporu kolegů mám a jsem tomu rád, protože si myslím, že dělám pro hodně pro kvalitu české medicíny."

A jak hodnotí doktor Rath ty z delegátů, kteří proti němu v diskusi vystoupili?

"Je to pořád stejná parta propadlíků."

O Davidu Rathovi, jak známo, uvažuje premiér Jiří Paroubek jako o novém ministru zdravotnictví. V zúženém výběru podle něj zůstali dva kandidáti. Premiér se má rozhodnout ve čtvrtek. Od obou kandidátů na ministra si vyžádal stručnou koncepci českého zdravotnictví. Měla by obsahovat návrh na zajištění zdravotní péče minimálně na současné úrovni, návrh na finanční stabilizaci zdravotnictví a návrh na řešení deficitu Všeobecné zdravotní pojišťovny. V neděli premiér navštívil jednání sjezdu lékařské komory. Kromě dlouhé diskuse s delegáty rozmlouval u oběda s Davidem Rathem mezi čtyřma očima. O výsledku rozmluvy hovořit nechtěli. Premiér ani nechtěl naznačit, ke komu se při svém rozhodování kloní.

Milan Kubek,  foto: Autor
"Já bych to nechal na vás novinářích, Vy si určitě zjistíte všechny potřebné údaje o obou pánech. Já si myslím, že oba dva jsou výborní lékaři, vyznají se v oboru. Každý má své přednosti."

Novináři si tedy zaspekulovali a prakticky všem vyšlo, že téměř stoprocentně bude novým ministrem právě David Rath, přestože je nestraník, zatímco druhý kandidát je sociální demokrat. Pro premiéra prý může být zásadním signálem fakt, že potenciální ministr má za sebou - soudě dle hlasování na sjezdu - poměrně slušnou podporu rozhodující části zdravotnické veřejnosti. Sám David Rath před delegáty sjezdu prohlásil, že vůbec nemá politické ambice a o funkci ministra vůbec neusiluje. Něco jiného je ale podle něj chtít a něco jiného být postaven před výzvu. Tato slova v podstatě zopakoval i pro Radio Praha.

"Myslím, že každý občan této země ví, že křeslo ministra zdravotnictví je elektrické křeslo. Může tedy o něj usilovat jen velký masochista. Já se považuji za malého masochistu. Nebojím se riskovat, ale toto je skutečně velmi velké riziko. Kdyby tedy bylo na mé vůli, vlastním chtěním bych se určitě do té funkce nehrnul. Pokud to ale bude postaveno tak, že tady je nabídka na stole a řekni ano nebo ne, tak mě skutečně nic jiného nezbývá."

Milan Dragula,  foto: Autor
Kdyby se novým ministrem zdravotnictví stal Rath, musel by podle premiéra okamžitě ukončit veškeré aktivity v několika firmách, kde je jednatelem či společníkem. Rathovo působení v lékařské komoře prý ale není na překážku, i když spojení obou funkcí by nebylo ideální. Na sjezd českých lékařů přijel i prezident Slovenské lékařské komory profesor Milan Dragula. Jak by se zachoval on, kdyby se ocitl ve stejné pozici jako David Rath?

"Já som deklaroval, že nikdy nepôjdem do politiky. V živote by som nebol ministrom."

Někteří delegáti se prý snažili dostat do usnesení sjezdu větu, že funkce v lékařské komoře je neslučitelná se státní funkcí. Sjezd byl ale ukončen bez přijetí usnesení. V sále už nebyl dostatečný počet delegátů. Někteří z těch, kteří zůstali, se v kuloárech nechali slyšet, že závěr sjezdu prý byl takto zmanipulován stoupenci Ratha. Na druhé straně se Davida Ratha zastal význačný chirurg, profesor Pavel Pafko, přednosta 3. chirurgické kliniky pražské fakultní nemocnice Motol. Úternímu vydání deníku Právo řekl, že podporuje kandidaturu Davida Ratha na ministra zdravotnictví. Podle Pafka je Rath "zárukou, že bude dohlížet na to, aby všechny segmenty zdravotní péče měly tak říkajíc stejně a nebyl preferován jeden před druhým. Vím, že má připravený scénář rychlých změn. A já, stejně jako on, si myslím, že za těch sedm měsíců do voleb se dá něco udělat i v mantinelech, které vymezí sociální demokracie."