Lékaři budou příští čtvrtek stávkovat

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Problémy v českém zdravotnictví hrozí vyvrcholit protestem praktických lékařů. K nim se hodlají přidat i soukromí odborní lékaři a lékárny. Praktičtí lékaři se chystají ve čtvrtek 6. října zavřít své ordinace a demonstrovat před ministerstvem zdravotnictví. Chtějí tak protestovat proti zpožďování plateb za péči od zdravotních pojišťoven, které je dostává do finančních obtíží.

Foto: ČTK
Soukromí odborní lékaři nyní zvažují, zda své ambulance rovněž uzavřou a nebo zvolí jinou formu protestu.Uzavřít provozovny se rozhodli lékárníci. Ani jim se podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby nelíbí, že jim zdravotní pojišťovny platí se zpožděním a oni se tak dostávají do finančních těžkostí.

"My jsme v tuto chvíli zadlužení do výše 4 mld korun. K protestům se přidáváme a doufám, že se touto situací začne někdo zabývat."

Protesty lékařů podporuje i Česká lékařská komora. Více její prezident David Rath. "Víme, že situace je vážná. Dopadá na mnohé soukromé lékaře, kterým velmi komplikuje život a praxi. Mnohé žene až k bankrotu. Chápeme rozčarování kolegů a považujeme je za oprávněné. ČLK je podporuje v protestních akcích proti nezákonnostem ze strany Všeobecné zdravotní pojišťovny."

Platby od Všeobecné zdravotní pojišťovny se podle lékařů zpožďují i o více než dva měsíce. Lékaři se tak musejí zadlužovat a hrozí, že budou kvůli dluhům nuceni zavírat své ordinace. Ke zlepšení situace navrhují mimo jiné v nutných případech přímé platby od pacientů, zavedení připojištění, lepší využití lůžkové péče, přesun její části do ambulancí či zpřesnění lékové politiky. Lékaři žádají i aktualizování seznamu výkonů a jejich cen. Místopředseda Sdružení soukromých lékařů Jan Jelínek tvrdí, pacientům protesty neuškodí, naopak povedou ke zkvalitnění péče pro pacienty. O tom, že péče upadá, má prý jasný důkaz.

"Názorným příkladem je očkování proti chřipce, které každý rok platil stát. V důsledku vyhlášek a rozhodnutí ministryně Emmerové není teď možné vakcíny zaplatit. Ze zákona to má platit stát, vyhláška, říká, že pojišťovny. Pojišťovny ale znají zákon a platit nemíní. Výsledek je ten, že i pacient, který je má nárok na toto mimořádné očkování, si musí vakcínu zaplatit."

Premiér Jiří Paroubek chce o víkendu situaci ve zdravotnictví a připomínky lékařů prostudovat. O možnosti odvolat ministryni zdravotnictví Miladu Emerovou, což je jeden z požadavků lékařů, ale jednat nehodlá. Za požadavky praktických lékařů stojí Koalice soukromých lékařů, která sdružuje 20.000 ambulantních specialistů, dětských lékařů, gynekologů, praktiků a stomatologů. Protest podporuje i Česká lékárnická komora s asi 6800 členy. Souhlasí s ním také organizace zdravotních sester či studenti lékařských fakult.