Premiér Gross proti prodeji nemocnic

Stanislav Gross a Milada Emmerová, foto: ČTK

Sociální demokraté bojují o podobu krajských nemocnic. Premiér Stanislav Gross nechce, aby se z nemocnic stávaly obchodní společnosti, které budou chtít vydělávat. Do měsíce chce proto projednat ve vládě poslanecký návrh zákona o základní síti veřejných neziskových nemocnic. Podrobnosti má Lenka Jansová.

Stanislav Gross a Milada Emmerová,  foto: ČTK
Premiér Stanislav Gross se obává toho, že by se zrušila nelukrativní péče v nemocnicích a lidé by tak museli dojíždět do dvacet i padesát kilometrů vzdálených míst. Navíc podle něj hrozí nebezpečí z prodlení: převádění nemocnic na obchodní, hlavně akciové, společnosti už začalo. Premiér říká bez obalu - musíme zabránit uspěchané privatizaci:

"Mohlo by dojít k situaci, že ve zdravotnictví zvítězí byznys nad zdravým rozumem. Nechci, abychom za pět sedm deset let nemuseli za desítky miliard korun budovat náš zdravotnický systém znovu na zelené louce, protože někdo bude chtít v těch zařízeních poskytovat v budoucnu jinou službu..."

Návrh nového zákona o veřejných neziskových nemocnicích prosazuje také Česká lékařská komora. Jejího prezidenta Davida Ratha jsme se zeptali, jaké argumenty ho ke spolupráci na návrhu přivedly:

David Rath s Miladou Emmerovou,  foto: ČTK
"V žádné staré zemi Evropské unie nebo v Severní Americe není páteřní síť nemocnic založena na obchodních společnostech, je založena na veřejných neziskových organizacích. Vidíme velká úskalí těchto obchodních společností, tato úskalí byla i dokumentována na rozsáhlé vědecké studii, kterou provedli Kanaďané: zjistili vyšší úmrtnost v ziskových nemocnicích než v nemocnicích neziskových, a to signifikantně významný rozdíl. Šance pacienta, že zemře v ziskové nemocnici, je větší než v nemocnici neziskové. To jsou objektivní data publikovaná v odborném tisku. Vidíme také zranitelnost obchodních společností: mohou zbankrotovat, majitelé mohou vyvážet zisk mimo zdravotnictví, tím ochuzovat zdravotnictví a snižovat kvalitu a úroveň péče. To jsou věci, které tvoří z obchodních společností jenom doplněk veřejného systému."

Uvedl byste nějaký konkrétní příklad špatné české privatizované nemocnice?

"Nedávno byly zveřejněny údaje o bruntálské nemocnici, které potvrdily naše nejčernější představy. To, co jsme trošku říkali v nadsázce, nebo proto, abychom upozornili na problém, se tam skutečně dělo. Nemocnice byla podle těchto informací soustavně a dlouhodobě rozkrádána."

Proti návrhu zákona se ostře staví opozice. Podle středočeského hejtmana za ODS Petra Bendla je důvodem pro přeměnu zdravotnických zařízení v akciové společnosti špatný stav nemocnic, ve kterém je stát na kraje převedl. Problém tak jednoznačně vidí na straně vlády:

"To, že dneska kraje hledají cestu, jak z toho ven, je pro ně věc zásadní a důležitá. Jenom transformují nemocnice z příspěvkových organizací na obchodní společnosti."

Stát převedl nemocnice na kraje před dvěma lety. Některé z nich měly velké dluhy a musely dostávat dotace z krajských rozpočtů. Kraje potom začaly přeměňovat část nemocnic na obchodní společnosti, aby nad nimi měly větší kontrolu. Teď se současná vláda obává, že nic nebrání tomu, aby kraje nemocnice definitivně zprivatizovaly.