Existuje lék na problém s dodávkami léků?

V oblasti dodávek léků velkým nemocnicím v Česku něco zapáchá, ale ještě se přesně neví, co. Dodavatelé z Asociace velkodistributorů léčiv přerušili dodávky léků pro tři fakultní nemocnice kvůli jejich dluhům, ale existuje podezření z kartelové dohody mezi nimi. Na druhé straně Mezinárodní asociace farmaceutických společností soudí, že porušením pravidel hospodářské soutěže zavání i výběr jediného nového dodavatele léků ministrem zdravotnictví Davidem Rathem. Jen zevrubné šetření může rozhodnout, komu nakonec zůstane v rukou "Černý Petr".

Ministr zdravotnictví David Rath,  foto: ČTK
Asociace velkodistributorů léčiv samozřejmě jakoukoliv dohodu popírá. Ani ministr David Rath se necítí být vinen a naopak podezřívá distributory léků z kartelové dohody: "Aby v jeden den všichni čtyři monopolní dodavatelé řekli, že přestanou dodávat léky všem třem nemocnicím, přičemž každá z těchto nemocnic má u těch distributorů jiné dluhy, jiné smlouvy a jinak své závazky, tak je to jednoznačně kartelová dohoda. Téměř dětsky učebnicový příklad."

Šéf lékárnické komory Lubomír Chudoba si to ale nemyslí. Distributoři podle něj na vleklé problémy s placením nemocnic upozorňovali dlouhou dobu. "Podle mých informací distributoři už dlouhodobě předtím jednali s vedeními jednotlivých nemocnic o tom, že žádná z nich více méně nedodržuje splátkové kalendáře. Stejně tak dlouhodobě dávali najevo, že pokud se zvýší jejich riziko i v ostatních, veřejných lékárnách tím nepromyšleným krokem pana ministra plošně snížit marži, nastane i jiná situace vůči bankám. Já v tom žádnou domluvu nevidím."

Obnovit dodávky léků do tří nejzadluženějších nemocnic - Fakultní nemocnice Bulovka, Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze a brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny - se uvolil jeden ze členů asociace, společnost Pharmos s tím, že tato státní zařízení uhradí dlužných 400 milionů korun. Pharmos však chce od 1. března dodávky opět zastavit. Dluh nemocnic je totiž údajně trojnásobný. Navíc se tak tato firma rozhodla kvůli údajnému podezření z korupce při uzavírání smluv o dodávkách. Ministr Rath žádá Pharmos o urychlené doložení svého podezření, neboť, jak řekl, on sám má největší zájem na vyšetření celé záležitosti: "Pokud mi Pharmos skutečně nedá konkrétní věci, abychom to mohli vyšetřit, a já jsem připraven k tomu přizvat třeba i speciální policejní jednotky, aby to prošetřily, protože to je vážná věc, tak pokud mi Pharmos mi nedá věci, o které opírá takováto závažná obvinění některých lidí na ministerstvu, tak já na ní prostě musím podat trestní oznámení."

Záhadou také zůstává výše dluhů zmíněných nemocnic. Jejich ředitelé informovali ministra Ratha o zhruba 400 milionech korun, nyní se ukazuje, že se jedná o téměř 2 miliardy. Byl to tedy záměr ředitelů těchto tří fakultních nemocnic mylně informovat šéfa resortu zdravotnictví? Nebo snad nevědí, jak hospodaří jimi vedená zařízení? Mnoho otázek, málo zřetelných odpovědí na ně. Trochu světla snad do celé kauzy vnese Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jenž se v pondělí rozhodl zahájit správní řízení s firmami, které přestaly dodávat léky do tří fakultních nemocnic. Bude zjišťovat, jestli se společnosti dopustily kartelové dohody.