Léky budou od listopadu levnější

Až tři tisíce léků budou od listopadu levnější. Ušetří na nich pacienti i zdravotní pojišťovny. Zvýší se i počet léků bez doplatku. Státní úřad pro kontrolu léčiv totiž zjistil, že léky v Česku jsou dražší nežli v jiných zemích Evropské unie. Snížil proto jejich maximální ceny.

Potvrdil to ředitel úřadu Martin Beneš:

"Revize cen, kterou Státní ústav zahájil koncem června a u patnácti set přípravků ji dotáhl do pravomocného rozhodnutí, zasáhne všechny lékové skupiny. Je to skutečně aktivita zaměřená na všechna hrazená, cenově regulovaná léčiva."

Podle propočtů by pacienti na lécích měli ušetřit až miliardu a šest set milionů korun. Výrazně klesne cena léků na léčbu rakoviny a proti bolesti, sníží se i cena léků na respirační onemocnění. Díky tomu ušetří i zdravotní pojišťovny, jejich úspora se odhaduje na miliardu a čtyři sta milionů korun. Finanční úspory by podle ředitele Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromíra Gajdáčka měly znamenat i kvalitnější léčbu.

"Peníze, které se ušetří za léčbu nebo za snížení úhrad, se přesunou do oblasti léčby potřebné."

Pokles maximálních cen přispěje k tomu, že přibude léků, u kterých se doplatek započte do pětitisícového ročního limitu. Po jeho dosažení vrací zdravotní pojišťovna jednou za čtvrt roku peníze vydané za doplatky. Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka tak na levnějších lécích "vydělají" všichni:

David Rath
"Chci připomenout, že to je ta změna, kterou jsme připravili v rámci batohu a která byla opozicí kritizována a byli jsme nařčeni, že budeme naopak léčiva zdražovat. Tady jsme se snažili ukázat, že je tomu přesně naopak. To je to, co já zdůrazňuji: systém zdravotnictví se dá nastavit tak, že můžou šetřit všichni."

S tím ale ostře nesouhlasí stínový ministr zdravotnictví za sociální demokracii David Rath. Podle něj nebude mít pokles maximálních cen léků žádný dopad, protože za tyto ceny se léky ve skutečnosti neobchodují. Farmaceutické firmy v rámci konkurenčního boje dávají cenu nižší.

"Tím, že snížil jen tabulkové ceny, které neslouží k ničemu, protože v reálném životě se nepoužívají, tak žádná úspora nebude. Nikdo prostě neuspoří ani korunu, bohužel."

Státní úřad pro kontrolu léčiv v revizi pokračuje. Ta se dotkne celkem až osmi tisíc léků.