Kraje předloží vlastní zákon o neziskových nemocnicích

Ministr zdravotnictví David Rath, foto: ČTK

Kraje ještě do voleb předloží Poslanecké sněmovně vlastní návrh zákona o neziskových nemocnicích. Poslaneckou verzi normy, kterou za podpory ministra zdravotnictví Davida Ratha prosazují sociální demokraté a komunisté, považují hejtmani za neopravitelnou. Žádné dílčí připomínky k ní proto dávat nebudou. Shodla se na tom v pondělí Rada Asociace krajů. Co vedlo hejtmany k tak nekompromisnímu postoji?

Ministr zdravotnictví David Rath,  foto: ČTK
Předloha, kterou prosazuje ministr zdravotnictví David Rath, počítá v první fázi se vznikem téměř 140 veřejných neziskových nemocnic, které by měly nárok na smlouvu se zdravotními pojišťovnami. Součástí předlohy je i seznam těchto nemocnic. "Ten seznam nemocnic je otevřený, to znamená, že kdo chce, může se nechat k tomu seznamu připojit, kdo v něm naopak být nechce, má právo požádat o vyškrtnutí. Pokud ovšem bude garantováno, kdo převezme tu povinnou péči o pacienty,"říká ministr Rath.

Podle kritiků ale nemocnicím, které na seznamu nejsou, hrozí likvidace, protože je stát odřízne od veřejného pojištění. Hejtmani říkají, že návrh zákona nepřijatelně zasahuje do vlastnických práv krajů, což potvrdil místopředseda Asociace krajů a středočeský hejtman Petr Bendl: "Pro zřizovatele, který se nepodvolí diktátu ministerstva zdravotnictví, například krajská či obecní samospráva, znamená tento legislativní krok v podstatě likvidaci jejich zdravotnického zařízení."

Také primátor Prahy Pavel Bém považuje poslaneckou verzi zákona o neziskových nemocnicích za nesmyslnou, a proto nevidí důvod podávat k ní pozměňovací návrhy: "Auto, které nemá základní díly k tomu, aby se mohlo zprovoznit, není třeba opravovat. Musíte postavit auto nové. Proto se krajští hejtmani rozhodli využít zákonodárné iniciativy a představit svůj vlastní zákon."

Ministr Rath má pochopitelně názor opačný a zákon obhajuje. Myslí si, že diskuse kolem zákona vyvolaly privatizační snahy krajů a postup hejtmanů ohodnotil jako zvláštní: "Odmítáme argument krajů, kde říkají, že je to nějaký diktát. Naopak, je to právní forma ve světě velmi rozšířená, odzkoušená mnoha desetiletími."

Sporným zákonem se Poslanecká sněmovna začala zabývat v úterý. Jeho silným kritikem je opoziční ODS. Poslankyně této strany Lucie Talmanová upřesnila, co jim na předloze nejvíce vadí: "Hlavní důvod je zásadní zásah do vlastnických práv, v tomto případě krajů, k tomu aby mohly svobodně nakládat se svým svěřeným majetkem, to znamená se svými nemocnicemi."

Koaličním lidovcům, jak řekl jejich sněmovní expert na zdravotní problematiku Josef Janeček, se především nelíbí, že předloha nevzešla z koaliční dohody, ale jen z poslanecké iniciativy: "Já říkám, že naprosto principiálně připravovat takový návrh zákona poslaneckou cestou je prostě nezodpovědnost. Upozorňoval jsem na to už v době jeho vzniku, a proto jsem se odmítal podílet na jeho vzniku. Takovýto zákon musí připravovat vláda."

Pokud parlament zákon schválí, chtějí se kraje obrátit na Ústavní soud.