Vnitro zahájilo správní řízení se čtyřmi kraji kvůli proplácení poplatků ve zdravotnictví

Фото: Штепанка Будкова

Ministerstvo vnitra zakročilo proti krajům, které lidem proplácejí zdravotnické poplatky. Správní řízení zahájilo se čtyřmi kraji - Zlínským, Jihočeským, Ústeckým a Královéhradeckým. Hejtmani krajů však tvrdí, že proplácením poplatků žádný zákon neporušují. Zlínský kraj dokonce uvažuje o žalobě.

Regulační poplatky zavedl bývalý ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Sociální demokraté a komunisté s nimi nesouhlasí a několikrát se je ve sněmovně pokusili zrušit. Podle statistických dat však přinesly regulační poplatky do zdravotnictví peníze a omezily návštěvy u lékařů.

Před krajskými volbami byl boj proti poplatkům hlavní zbraní sociálních demokratů. Volby vyhráli a ovládli krajská zastupitelstva. Kraje se pak, kromě Prahy, rozhodly, že budou poplatky za své občany platit. Proti tomu se rozhodně stavěla opozice, která tvrdila, že miliony za zdravotní poplatky budou krajům chybět jinde. Forma proplácení poplatků se v krajích několikrát změnila, nyní většinou dostávají občané poplatky zpět formou darů nebo slev. To se nelíbí ministerstvu vnitra. Ministr Martin Pecina tvrdí, že kraje překračují své pravomoci a snižují efekt regulačních poplatků. Se čtyřmi kraji proto zahájil správní řízení. Týká se to krajů Jihočeského, Ústeckého, Královéhradeckého a Zlínského. Ten je připravený podat kvůli postupu ministerstva vnitra i žalobu. Hejtman Stanislav Mišák je přesvědčený, že kraj zákon neporušuje.

"My máme právní názor, že regulační poplatky jsou v rozporu s Ústavou. I Ústavní soud tuto záležitost uzavřel s tím, že mohou být použity pouze tam, kde hrozí zneužívání zdravotní péče, což nebylo prověřeno."

Vedení Královéhradeckého bude o dalším postupu jednat, potvrdila radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková.

"Ministerstvu, pokud vím, vadí především to, že dary jsou udělovány dříve než je schválí rada. Normální postup je, že rada schválí dar a potom je proplacen a my postupujeme obráceně."

Ministr vnitra Martin Pecina varoval kraje už v polovině prosince. Šest krajů ministerstvu přislíbilo, že do konce ledna hrazení poplatků znovu projednají. Pokud nezjednají nápravu, vnitro s nimi zahájí správní řízení 31. ledna.

David Rath
Původně se spekulovalo o tom, že jedním z krajů, se kterým by mohlo být zahájeno správní řízení, je Středočeský kraj. Nakonec ze seznamu vypadl, protože s resortem jedná a zástupci kraje slíbili, že systém změní. Hejtman David Rath má už jasno, jak bude změna vypadat.

"Nyní se příslušný zdravotnický personál ptá: chcete, aby za vás poplatek zaplatil Středočeský kraj? Pokud budeme nuceni ke změně metodiky, tak se tento dotaz upraví na text, který bude znít: chcete, aby za vás v této nemocnici Středočeského kraje zaplatila tento poplatek příslušná nemocnice?"

Pokud pacient bude souhlasit, poplatek za něj formou daru zaplatí nemocnice a kraj jí to vrátí v podobě dotace na provoz.

Hejtmani se s ministrem vnitra Martinem Pecinou sejdou příští týden v Brně na zasedání Asociace krajů. Její předseda Michal Hašek nevyloučil, že o věci rozhodne až soud.