Pacienti v nemocnicích si od 1. prosince připlatí

Od 1. prosince platí některé změny ve zdravotní péči. Přináší je novela zákona o veřejném zdravotnictví, která je součástí vládní zdravotnické reformy. Za den v nemocnici pacienti zaplatí místo šedesáti korun rovnou stovku. Ruší se i dosavadní zákaz připlácení za nadstandard. Dopad na peněženky pocítí i lidé v lékárnách, podstatnější změny se tam ale chystají až od 1. ledna.

Nejcitelnější pro pacienty bude od začátku prosince zvýšená platba v nemocnici. Sto korun za den zaplatí lidé i v psychiatrických léčebnách, léčebnách dlouhodobě nemocných, v lázních, dětských léčebnách nebo ozdravovnách. Zvýšený poplatek má nemocnicím přinést ročně 740 milionů korun. Ministr zdravotnictví Leoš Heger řekl, že nárůst denního poplatku o čtyřicet korun by měl pomoci nemocnicím lépe se vyrovnat s plánovaným zvýšením dolní sazby DPH i s vyššími mzdami lékařů:

Leoš Heger,  foto: ČTK
"Určitá mírná preference nemocničního segmentu je pro příští rok zdůvodněna nejvyšší zátěží DPH, tak jak bude tato zátěž rozprostřena po celém zdravotnictví. Je zde i ten požadavek, který jsme slíbili naplnit v letošním roce a v dalších dvou letech na nárůst mezd. Pro příští rok už nejenom mezd lékařů, ale všech zdravotnicích pracovníků."

Podle ředitele královéhradecké fakultní nemocnice Romana Prymuly ale ani toto zvýšení příjmů nepokryje rostoucí výdaje.

"My jsme už dostali vyhlášku a zdá se, že je napsána tak, že dostaneme někde o dvě stě až dvě stě padesát milionů méně. To znamená, že to zvýšení bude kompenzovat jednu pětadvacetinu výpadku. Takže naším cílem nemůže být, že nějak zvlášť zkvalitníme péči nebo přidáme lékařům. Cílem bude, abychom vůbec udrželi ten standard, který tu drahnou řádku let v poslední době byl."

Se zvýšením poplatku v nemocnicích ale ostře nesouhlasí pacientské organizace. Podle prezidenta Svazu pacientů ČR Luboše Olejára to bude znamenat, že zejména senioři se dostanou pod hranici chudoby:

"Najednou od prvního při měsíčním pobytu zaplatí místo tisíce osmi set tři tisíce korun. A kdo jsou často ti nemocní? Velice často jsou to senioři a lidé v sociální tíži, kteří jsou dlouhodobě na nemocenské. Mají snížené příjmy a musí platit nájmy, elektřinu, musí platit splátky nebo mají hypotéku. A když vezmeme skupinu seniorů, která není osvobozená od poplatků a není nijak limitovaná doba, po kterou se to platí - měsíc, dva, rok, je to pořád dokola, každý den - tak při důchodu, který mají, někteří i sedm a půl tisíce korun a za nájmy platí třeba pět tisíc, tak se dostanou do situace absolutní nouze. Takže budou končit na sociálních odborech."

Milan Kubek
Pacientské organizace se proto snaží poplatky v nemocnicích takzvaně zastropovat, aby lidé platili například jen za třicet dní pobytu v nemocnici, jak je to obvyklé v některých západoevropských zemích.

Úpravu regulačních poplatků kritizuje i prezident české lékařské komory Milan Kubek:

"Je to takové ubohé torzo, které zůstalo ze zdravotnické reformy, o které pan ministr tak rád hovoří. Tady je ale veliký rozpor mezi slovy a činy. Pro pravicové voliče má pan ministr povídání o reformách a ty ostatní může uklidňovat, že se vůbec nic neděje. Bohužel zdravotnictví je na tom ekonomicky hůř a hůř a příští rok bude chybět velké množství peněz. Ty problémy bohužel pan ministr neřeší."

Podle Milana Kubka by bylo třeba rozšířit například možnost platit za nadstandardní péči:

"Zůstává obrovská nespravedlnost v platbách zdravotního pojištění, které leží v podstatě pouze na bedrech zaměstnanců a jejich zaměstnavatelů, zatímco osoby samostatně výdělečně činné mají poloviční vyměřovací základ pojistného. Přičemž samozřejmě mají stejný nárok na zdravotní péči jako všichni ostatní. Já nevím, proč stát podporuje živnostníky zrovna na úkor zdravotnictví. A potom jsou zde platby za tzv. státní pojištěnce. To jsou děti, důchodci a nezaměstnaní, za tyto platí pojištění stát. Ale ta platba státu zůstane i příští rok stejná, už třetí rok, a je to pouhých 723 korun měsíčně."

Novela sice ruší dosavadní zákaz připlácení za nadstandard, seznam nadstardardních zákroků ale vyjde nejdříve k 1. lednu. Budou mezi ně patřit například lepší oční čočky nebo lehká sádra, uvažuje se i o robotických operacích. Mění se i podmínky pro přestup k jiné zdravotní pojišťovně. Zákon o veřejném zdravotnictví zavádí také elektronické aukce na léky a nově stanoví ceny a úhrady léků. Místo třiceti korun za položku na receptu se bude platit stejná částka za celý recept. I tato změna ale nabude platnosti až k 1. lednu 2012.