V roce 2012 startuje zdravotnická reforma

S rokem 2012 startuje i reforma zdravotnictví. Některé změny vstoupily v platnost již nyní, další budou přicházet. Pacienti už některé změny pocítili.

V prosinci se zvýšil poplatek za pobyt v nemocnici. Místo 60 korun se platí 100 korun denně. Mnohé naopak těší změna, která se týká poplatků za recept. V lékárnách už neplatíme 30 korun za každou položku na receptu, ale za celý recept. Česká lékárnická komora to vítá, řekl její viceprezident Michal Hojný:

"Na každém receptu mohou být maximálně dvě položky, takže pro pacienta samozřejmě vyjde výhodněji, pokud na receptu bude mít předepsané dva léky. Ale zase na druhou stranu, léky mají určitou dobu použitelnosti a není určitě účelné si doma schraňovat léky do zásoby."

Platit začala i největší změna v českém zdravotnictví za posledních dvacet let - připlácení za nadstandard. Podle autorů reformy to nabourává systém šedé ekonomiky. Ministerstvo vytipovalo celkem 18 nadstandardních výkonů jako je lehčí sádra, některé typy očních čoček anebo některé vakcíny. Pacient touto změnou ušetří. Pokud si dříve vybral jinou vakcínu, než platil stát, zaplatil celou cenu. Nyní doplatí jen to, na co úhrada pojišťovny nestačí. Důvody pro zavedení nadstandardů vysvětluje ministr zdravotnictví Leoš Heger:

Leoš Heger
"Při zachování rozumné solidarity a rozumného standardu pacienta tak, aby odpovídal moderní medicíně, je možné připustit, aby si bohatší lidé zaplatili nějaký luxus. A to nejenom luxus hotelový, ale i luxus ve smyslu nějakých nadstandardních materiálů, pokud na ně mají a určitě tím ti chudší lidé nebudou ošizeni."

U některých zdravotnických oborů ale standard a nadstandard rozlišovat nelze - zdůrazňuje přednosta Kardiocentra pražského IKEMu, Jan Pirk.

"V kardiochirurgii jsou všechny výkony standardní. My přece nemůžeme někomu dát špatnou chlopeň do srdce, když na tom záleží jeho život. Zavedením nadstandardů se vůbec nezhorší péče o jejich zdraví."

S placením nadstandardů souhlasí i prezident České lékařské komory Milan Kubek. Upozorňuje však, že systém nic neušetří:

Milan Kubek
"Přinese to zvýšené výdaje zdravotním pojišťovnám. Jinak ten mechanismus je správný. Já jsem pro, aby pacientovi, který si volí ekonomicky náročnější variantu výkonu, zůstával zachován nárok na cenu té varianty levné. Ale nesmíme to, jako to činí pan ministr Heger, vydávat za cestu, jak řešit ekonomické problémy našeho zdravotnictví."

Připlatit si na lepší kyčelní kloub či robotickou operaci stále možné nebude. Rozšiřování seznamu nadstandardů ministerstvo plánuje až pro rok 2013. Další změny ve zdravotnictví přijdou od 1. dubna. Například záchrance prodlouží dojezd k pacientovi z 15 na 20 minut. Pacient získá právo na veškeré informace o svém zdravotním stavu a službách, které mu mají být poskytnuty. Zdarma budou některá nová očkování a pro umělé oplodnění bude věková hranice 49 let. Zavádí se také institut dříve vysloveného přání. Pacient tak bude například moci předem rozhodnout, zda chce být oživován. V plánu je také možnost nechat se za příplatek ošetřit například primářem nebo jinou žádanou kapacitou.

Poslanci ČSSD loni podali k Ústavnímu soudu návrh na zrušení klíčových ustanovení reformy. Napadají rozdělení péče na základ a nadstandard a kritizují také zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun. V České televizi to uvedla senátorka Alena Gajdůšková. Tvrdí, že například seniorům v Praze po zaplacení nájmu mnohdy ani tři tisíce nezbývají. Problém je to podle Aleny Gajdůškové také u lidí s průměrným příjmem.

"Jestliže se tomu člověku stane vážný úraz, tak v tom okamžiku člověk zůstává bez příjmu nebo s velmi nízkým příjmem a přitom se po něm chce, aby zaplatil pobyt v nemocnici 3000 korun. Čili se mu sníží příjem a zvýší vydání."

Rozhodnutí soudců lze těžko předvídat. Poplatky u lékaře se Ústavní soud zabýval už v roce 2008. Podle tehdejšího názoru ústavních soudců nejsou poplatky protiústavní, pokud nemají "rdousící efekt" a nevytvářejí bariéru v přístupu. Nález byl navíc přijat velmi těsnou většinou.