Pobyt v nemocnici podraží

0:00
/
0:00

Na sto korun místo předchozích šedesáti přijde pacienta jeden den pobytu v nemocnici. Toto navýšení poplatku, které by mělo platit od podzimu, schválila ve středu vláda. Odsouhlasila i další novinky, které má zavést novela zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Navýšením poplatku za pobyt v nemocnici o 40 korun se toho pro pacienty ale moc nezmění, velkého zlepšení služeb, například kvality a pestrosti jídla, se nedočkají. Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic tvrdí, že všechno spolknou zdravotnická zařízení:

"Čtyřicet korun samozřejmě nemocnice nezachrání. Zdravotní pojišťovny platí na úrovní roku 2009, ještě žádná pojišťovna nezaplatila navýšení na platy lékařů, takže i když se toto uskuteční, tak je to prostě věc, která je ekonomicky velice málo významná."

Podle ředitelky Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslavy Kunové zvýšení poplatků jen pokryje náklady na zvýšení platů lékařů:

"Teď musíme v letošním roce doplácet platy v důsledku akce Děkujeme, odcházíme, tak od pojišťovny dostaneme o 15 milionů méně. Mně to vlastně pokryje částku, kterou musíme vydat navíc, abychom pokryli ty mzdy, včetně zdravotního a sociálního pojištění."

Ředitel pražské Fakultní nemocnice na Vinohradech Marek Zeman soudí, že sice zdravotnickému zařízení přinese zvýšení poplatků miliony ročně, ale to nestačí:

"Navýšení DPH, navýšení platů lékařů a dalšího personálu, protože to memorandum je dnes už i na nelékařský personál, dělá zhruba 150 milionů. To zdaleka ty poplatky nemohou přinést."

Když novelu potvrdí Poslanecká sněmovna a Senát, lékový úřad bude muset přecenit doplňkové léky a lidé je budou platit ze svého. Stínový ministr ČSSD David Rath označil rozhodnutí vlády za asociální, protože poplatek za den v nemocnici se nepočítá do ochranného limitu. Upozornil, že rozhodnutím vlády se také zdraží pro pacienty léky. Pokud totiž lékový úřad označí některý preparát za podpůrný, přestane ho pojišťovna hradit a celý výdaj ponese pacient. Platby za podpůrné a doplňkové přípravky se nyní počítají do ochranného ročního limitu, který je u seniorů 2500 korun. Nově se počítat nebudou.

Vlastimil Sršeň
Vyřazení podpůrných a léčivých přípravků z úhrad pojišťoven dopadne podle viceprezidenta České lékárnické komory Michala Hojného hlavně na seniory, kteří je nejčastěji užívají. Změnami v platbách ušetří zdravotní pojišťovny 580 milionů, většinu z nich zaplatí důchodci. Plánované vyřazení podpůrných a léčivých přípravků z úhrad pojišťoven uvítali lékárníci. Podle šéfa Grémia majitelů lékáren Marka Hampla změna znatelně zpřehlední výdej a prodej těchto podpůrných léků.

Kabinet se neshodl na změně poplatku za recept, řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Podle něj chce o tom koalice ještě jednat. Ministr zdravotnictví Leoš Heger navrhoval, aby se nově platilo za recept 30 korun, dosud se tolik platí za položku na receptu, mohou na něm být dvě. Podle mluvčího Vlastimila Sršně bude změna až ve "velké" novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou odevzdá ministr do konce června v balíku ostatních reformních zákonů. Změna by měla platit od ledna 2012.

Podle předsedy Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, poslance za ODS Marka Šnajdra teď koalici čeká prosazení ještě zásadnějších bodů:

Marek Šnajdr
"My chceme, aby se nejprve provedly zásadní změny, jako například prosazení nároků, aby každý pojištěnec, každý pacient věděl, na co má ze svého veřejného zdravotního pojištění nárok. Je potřeba, aby ty systémové, zásadní změny platily již od ledna roku 2012. Aby se tak mohlo stát, je potřeba, aby ministerstvo zdravotnictví zásadní změny připravilo v horizontu jednoho, maximálně dvou měsíců."

Politici se musejí dohodnout, kdo péči na standardní a nadstandardní rozdělí. Hlásí se o to Česká lékařská komora. Podle memoranda, které podepsal ministr zdravotnictví Leoš Heger s lékaři na závěr jejich protestní odborové akce, by se práce měly účastnit všechny významné organizace zdravotníků.