Ministr Julínek chystá další reformu zdravotnictví

Фото: Кристина Макова

Pacienti si teprve zvykají na poplatky ve zdravotnictví, které od 1. ledna 2008 zavedla reforma veřejných financí. Na ministerstvu zdravotnictví se už ale chystají další reformní kroky. Jejich cílem bude i zásadní změna v systému zdravotního pojištění. Pacient si bude moci vybrat svůj pojistný plán. Pokud reformu ministra Julínka schválí parlament, měla by platit už od ledna příštího roku. Podrobnosti zjišťovala Milena Štráfeldová:

Jste mladí, zdraví a prakticky nečerpáte lékařskou péči? Pak si můžete na svém zdravotním účtu uspořit peníze na pozdější náročnou operaci nebo nadstandard v nemocnici. Jste ochotni chodit jen k omezenému počtu praktických lékařů nebo specialistů a léčit se v předem vybraných nemocnicích? Pak ušetříte na zdravotním pojištění ročně až několik tisíc. Vyhovuje Vám současný systém volby lékaře i standard zdravotnických služeb? Ani pak se pro Vás po 1. lednu 2009 nic nezmění a můžete chodit k lékaři jako dosud. - To vše by měla pacientům umožnit další fáze reformy zdravotnictví, kterou nyní chystá ministr Tomáš Julínek.

"My chceme, aby jednak systém veřejného zdravotního pojištění fungoval efektivně i v příštích letech, aby byl udržitelný, a chceme, aby si lidé mohli vybrat zdravotní péči podle svých zdravotních potřeb. Někdy tomu také říkáme zdravotnictví šité na míru,"

vysvětluje Julínkův mluvčí Tomáš Cikrt. Zdravotní pojišťovny by podle tohoto návrhu měly mít volnější ruce, nabízet více služeb a také si navzájem více konkurovat. Lidé si budou moci sjednat se svou pojišťovnou zdravotní plán a za jeho dodržování dostanou bonus. Ministerstvo si od tohoto návrhu slibuje i větší odpovědnost lidí za své zdraví:

/Cikrt/ "Všechno jsme schopni si plánovat dopředu, jenom u zdraví improvizujeme až v okamžiku, kdy se nám něco stane. A my chceme, aby lidé mysleli dopředu. Aby v okamžiku, kdy jsou ještě zdraví, se připravili na situaci, kdy mohou být nemocní."

S návrhem Tomáše Julínka ale zásadně nesouhlasí opozice. Místopředseda sociální demokracie David Rath je ostře proti privatizaci nemocnic i zdravotních pojišťoven:

David Rath  (vlevo) a Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Já to považuji za velmi nebezpečné, zbytečné, drahé. My povinně platíme zdravotní pojištění a z toho zdravotního pojištění bude pojišťovna platit billboardy a reklamy v televizi, aby lidi přesvědčila, že je báječnější platit méně na zdravotním pojištění. Ale když pak onemocníte, tak zjistíte, že máte smůlu a že můžete umřít pod mostem, když to přeženu. Mně to prostě přijde úplně nesmyslné, bude nás to stát obrovské peníze a ve finále to českému zdravotnictví nejenom nepomůže, ale jeho současnou úroveň to ještě zhorší."

Lékaři jsou v pohledu na další reformní kroky ministra Julínka rozděleni. Lékařské odbory v reformě vidí ohrožení zaměstnanců ve zdravotnictví. To připouští i předseda občanského sdružení Lékaři pro reformu Roman Flašar, změna současného zdravotnického systému je ale podle něj nutná:

"To je prostě určitý paskvil, který se zde budoval patnáct let na základě jediné obrovské chyby, že totiž nikdo nebyl ochoten pacientům říct, že zdraví a péče není zadarmo. Ten systém se dostal do jednoznačně slepé uličky a věřím tomu, že spoustu zdravotnických zařízení bude ten návrat na normální cestu prostě bolet."

Podobné reformní kroky však přijali například v Holandsku, snaží se o ně v Rakousku, v Německu, v Maďarsku i na Slovensku.