Zdravotnictví si ani napřesrok finančně nepolepší

Foto: Evropská komise

České zdravotnictví je silně podfinancované. Shodují se na tom lékaři a jejich manažeři, stejně jako vládní strany s opozicí. Přesto stát ani v příštím roce nezvedne platby za své pojištěnce.

Foto: Evropská komise
Zatímco od výdělečně činných lidí se na zdravotní pojištění odvádí zákonem stanovené procento z jejich příjmů, za děti, studenty, důchodce a nezaměstnané platí stát. Částka hrazená za každého státního pojištěnce přitom představuje jen zlomek toho, co zaplatí zaměstnanec s průměrným příjmem. A pokud je zdravotnictví podfinancované, na čemž panuje všeobecná shoda, řešením by mělo být zvýšení plateb za státní pojištěnce, mezi kterými je navíc velká skupina právě těch nejnákladnějších pacientů, totiž lidí ve vyšším věku. Příští rok se ale pojišťovny většího balíku peněz nedočkají.

"Já musím říct špatnou zprávu, že rozhodně v příštím roce platby státu za státní pojištěnce nevzrostou. Mě to velmi mrzí," uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce a vysvětlil: "Tahle vláda je vládou rozpočtové odpovědnosti a provedla celou řadu škrtů, které jsou velmi razantní."

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a hejtman Středočeského kraje David Rath,  foto: ČTK
Na další budoucnost se ale ministr dívá optimisticky a platby podle něj nakonec porostou: "Já doufám, že v příštích letech ano. Já se o to budu velmi snažit protože si myslím, že to naše zdravotnictví je opravdu velmi podfinancované. Ta věčná otázka, jestli má zdravotnictví málo peněz protože je málo efektivní, tak ta hýbe spory mezi zdravotnickými politiky už léta a nikdo to vlastně s určitostí neví, jestli je to v té efektivitě, nebo v těch financích."

Leoš Heger přitom přiznává, že asi sedm procent hrubého domácího produktu, které se odvádějí na zdravotnictví v České republice, je znatelně nižší podíl, než německých deset nebo rakouských jedenáct procent. Přesto k českému zdravotnictví dodal: "Dokud bude vnímáno jako černá díra, což je jeho velké neštěstí, že se do téhle pověsti dostalo, tak politici samozřejmě zdravotníkům peníze nedají. Já bych proto strašně rád zahájil opravdu éru zvyšování efektivity, zlepšování pověsti zdravotníků, zdravotnictví, trošku klidu, a pak o ty peníze bude možno bojovat daleko snáze."

Foto: Evropská komise
Odklad vyšších odvodů do resortu ale považuje za velkou chybu středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví David Rath:

"My nemůžeme očekávat zdravotnictví na solidní evropské, respektive té západoevropské úrovni a dávat do toho třeba třetinu nebo polovinu peněz než tam dávají Rakušané nebo Dánové, nemluvě třeba o Němcích nebo Francouzích. My na jednu stranu jaksi chceme pro naše občany a zdravotníky kvalitní zdravotnictví. Na druhou stranu se dlouhodobě – a v posledních letech se to spíše zhoršovalo – bráníme tam poslat peníze. Prostě nemůžete chtít jezdit v mercedesu a koupit si ho za cenu ojeté škodovky."