Jak dál ve zdravotnictví?

Miroslav Zámečník (vlevo) a Leoš Heger, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Sporem vlády a nemocničních lékařů debata o českém zdravotnictví neskončila. Ve čtvrtek se ministr zdravotnictví Leoš Heger sešel se členy Národní ekonomické rady vlády aby jednali o opatřeních, jak zdravotnictví ozdravit. Na schůzce projednali asi třetinu agendy, kterou se chtějí společně zabývat. Do programu patřila například kompenzace pro zdravotnictví za zvýšené DPH, valorizace důchodů s ohledem na zvýšené náklady důchodců za léky a obrana systému proti vlivu farmaceutických firem...

Miroslav Zámečník  (vlevo) a Leoš Heger,  foto: ČTK
Leoš Heger se sešel s pracovní skupinou, kterou NERV zřídila kvůli reformě zdravotnictví. Podle jejího koordinátora Miroslava Zámečníka by systém měl případné kompenzace dostat. Například zvýšením odvodů za zdravotní pojištění, uvedl expert ve vysílání Českého rozhlasu.

"Zvýšením úhrad za státní pojištěnce, to znamená, že příliv prostředků do systému zdravotního pojištění by se zvýšil tak, aby bylo možné pokrýt stejný fyzický objem, který doznal cenového nárůstu z titulu navýšení DPH. Pokud jde o pacienty, tak tam to lze dělat přes stropy a samozřejmě lze to dělat přes specificky nastavený cenový koš u domácností důchodců, kteří jsou zdaleka největšími pacienty."

Vláda plánuje zvýšit DPH z deseti na 20 procent, ve snížené sazbě má zůstat jen několik produktů. Kabinet tak chce získat peníze na důchodovou reformu. Nižší daň se nyní platí třeba na léky či potraviny. Její zvednutí by tedy znamenalo vyšší výdaje i pro zdravotnictví, a to právě například za nákup léčiv, stravu v nemocnicích či energie.

Ministr s komisí ekonomů jednal také o tom, že důchodcům bude nutno valorizací vynahradit zvýšené náklady:

"Nevyhnutelně zvýšená sazba DPH nebo převedení léků do základní sazby se promítne v indexu cen životních nákladů domácností důchodců. Tam by ta kompenzace mohla přijít ve formě navýšení důchodů."

Měl by být vytvořen také program pro chronicky nemocné pacienty, kterým budou odpouštěny všechny regulační poplatky.

Schůzka NERVu s vedením ministerstva měla na programu mimo také potlačení korupce ve zdravotnictví. Resort spotřebuje za rok 280 miliard, podle Transparency International se ale ročně "ztratí" korupcí a vnitřní neefektivitou 27 miliard. Ministr zdravotnictví Leoš Heger na tiskové konferenci po schůzce řekl, že farmaceutické firmy nesmějí dál ovlivňovat lékaře, aby předepisovali jejich přípravky. Přímé placení různých výhod a cest doktorům by proto mělo skončit, řekl Heger:

"Zakážeme přímé financování cest jednotlivců firmami a budeme nanejvýš tolerovat a připravovat vznik jakéhosi fondu pro výukové aktivity, do kterého by ty firmy přispívaly. Centrálně, na úrovni managementu nemocnic a pod kontrolou nemocnic by se ty prostředky rozdělovaly. NERV přišel ještě s myšlenkou zřídit takový fond na centrální úrovni."

Národní ekonomická rada vlády navrhuje fond, do kterého by firmy přispívaly a odkud by se platilo třeba vzdělávání doktorů. O rozdělení peněz by rozhodovala komise. Při jednání se šéfem zdravotnictví Leošem Hegrem to řekl Miroslav Zámečník z komise pro zdravotnictví Národní ekonomické rady vlády:

"Nechceme snížit objem prostředků na možnost zdravotnických profesionálů seznámit se s vývojem, kudy jde vývoj ve světě technologií a farmapřípravků, nicméně je potřeba tu sféru oddělit tak, aby nevznikala zbytečná podezření, že existuje nějaký komerční zájem..."

Miroslav Zámečník přirovnal zdravotnictví ke království slepých zrcadel a poukázal na skutečnost, která se vyjevila během protestu Děkujeme, odcházíme!, totiž že neexistuje přesná evidence počtu lékařů. Využívají se totiž takzvaná IČP, identifikační čísla pracovníka, která nesouhlasí s fyzickým počtem doktorů. V tom podle něj bude nutné udělat jasno, stejně jako ve využití nemocničních lůžek v jednotlivých regionech.