Radost i zklamání: první reakce politiků na volby

Šéf ODS Mirek Topolánek je spokojen s prvními odhady výsledků eurovoleb, které přisuzují jeho straně vítězných 30 procent hlasů. "Tyto volby jsme pojali jako referendum o této vládní koalici," prohlásil Topolánek. Vyloučil však, že by ODS vyvolala předčasné volby. Spokojenost se ziskem zhruba deseti procent hlasů vyjádřil i lídr společné kandidátky Sdružení nezávislých a Evropských demokratů Jozef Zieleniec. "Je pro nás důležité, že jsme byli konečně přijati nejen médii, ale i voliči jako vážná alternativa na politické scéně," uvedl.

Naopak lídr kandidátky vládní sociální demokracie Libor Rouček nechtěl výsledky komentovat. K nízké volební účasti poznamenal, že Češi dali přednost svým chatám a chalupám před účastí ve volbách. Podle šéfky lidovecké kandidátky Zuzany Roithové odhady odpovídají dosavadním průzkumům. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do EP zřejmě nepřekročila Unie liberálních demokratů, v níž dominuje US-DEU. Senátorka Helena Rögnerová, která je volební jedničkou seskupení, zatím nevidí důvod ke skepsi. Nic podle ní není rozhodnuto.

Podle odhadů se za ODS ve volbách do Evropského parlamentu umístila KSČM se 17 procenty, třetí ČSSD se ziskem 11 procent, čtvrté Sdružení nezávislých spolu s Evropskými demokraty s devíti procenty, stejně jako hnutí Nezávislých, a následuje KDU-ČSL s osmi procenty. Z 24 křesel přidělených v Evropském parlamentu České republice by ODS podle odhadů mohla mít devět, komunisté pět křesel, ČSSD a SNK-ED po třech a Nezávislí stejně jako KDU-ČSL po dvou místech.