Nelze přehlížet nárůst podpory extremistů v Evropě, je nutné přemýšlet, proč se to děje, řekl k eurovolbám prezident

Petr Pavel u voleb do Evropského parlamentu

Nelze přehlížet nárůst podpory extremistů v Evropě, je nutné přemýšlet, proč se to děje, řekl k eurovolbám prezident Petr Pavel. Zároveň ale věří, že se základní hodnotové směřování EU v otázkách bezpečnosti nebo demokracie po volbách nezmění. Poblahopřál také zvoleným europoslancům a poděkoval voličům.

"Účast dosáhla 36 procent, byla tak nejvyšší od našeho vstupu do EU. I přesto jsme stále na chvostu průměrné účasti v rámci unie," dodal.

Volby opět vyhrálo hnutí ANO, bude mít sedm europoslanců, o jednoho více než dosud. Druhá skončila koalice vládních stran Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která uhájila šest křesel, o dva mandáty tyto strany přišly. V EP budou mít dále zastoupení Přísaha s Motoristy, koalice Stačilo! vedená KSČM, Starostové a osobnosti pro Evropu, Piráti a SPD s Trikolorou.

ANO proti zákazu spalovacích motorů

Oslavy v hnutí ANO | Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz

ANO chce bojovat za zabránění zákazu spalovacích motorů u automobilů či emisním povolenkám placeným za nemovitosti. Na tiskové konferenci po vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu (EP) to řekl předseda ANO Andrej Babiš. Lídryně kandidátky Klára Dostálová za prioritu označila úpravu migračního paktu i Zelené dohody pro Evropu (Green Dealu).

Za neúspěch označili eurovolby Piráti a také předseda Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomio Okamura. Podle něj nedostatečně bojovali o přízeň potenciálních voličů a získali hlasy zejména tvrdého jádra svých příznivců.

Češi v eurovolbách slyšeli na ostrá antiunijní hesla ohledně eura, migrace či Green Dealu. Motoristé s Přísahou i koalice Stačilo! získali okolo 10 procent, přes 5 % zaznamenalo také SPD s Trikolorou. Čtvrtina všech hlasů tak znamená jasné „ne" dosavadnímu směřování Evropy. Ostrou rétorikou nešetřilo ani hnutí ANO.

Česká politická scéna je rozbitá, říkají komentátoři

Komentáře na českých webech upozorňují, že politická scéna v Česku je rozbitá. 21 mandátů, které v Evropském parlamentu připadají České republice, si rozebralo sedm uskupení, z toho navíc čtyři koalice.

Kandidát koalice Stačilo! Ondřej Dostál a europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

Hnutí ANO se podle komentáře MF Dnes podařilo zmobilizovat vlastní voliče, a díky vysoké volební účasti přesvědčivě vyhrát celkově již páté volby do Evropského parlamentu. Zbytek opozičního spektra zaznamenal "úplné zemětřesení". Skoro o polovinu proti minulým volbám se propadlo hnutí SPD v koalici s Trikolorou, ze dvou mandátů na jediný. V propadu pokračují sociální demokraté, kteří skončili bez mandátu. Ambice nenaplnila ani strana PRO Jindřicha Rajchla.

Individuálními vítězi jsou lídryně kandidátky Stačilo! komunistka Kateřina Konečná a společná jednička Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek, míní komentáře.

Filip Turek | Foto: Michal Krumphanzl,  ČTK

Podle Lidovek takřka deset procent pro komunistku Kateřinu Konečnou a spolek Stačilo! nám vzkazuje dvě věci: komunisté se oblékli do nových šatů a 'tradiční' levice ožívá." Hlasy pro nejnovější uskupení Motoristé sobě pokračují v trendu, že v každých volbách je třeba dát hlas nějaké nové formaci. Web Aktuálně.cz ale dodává, že momentální úspěch obou uskupení je svázaný s osobami volebních lídrů, další výrazné tváře jim chybí.

Nové rozhložení žádné tsunami neznamená

"Nové rozložení sil však žádné tsunami neznamená. Na rozdíl od Francie, kde porážka vlády povede k předčasným volbám," píše komentátor Práva. Česká vláda podle něj vzhledem ke své oblibě, která je nízká, nedopadla špatně. "Udržet šest mandátů hraničilo se zázrakem, podíváme-li se na to, jak mimořádně je jeho kabinet neoblíben," podotýká autor komentáře Lidovek.cz.

Výsledky evropských voleb přispěly k oslabení eura vůči dolaru a snížily také šanci na brzké přijetí společné evropské měny v Česku. Shodují se na tom ekonomičtí analytici oslovení ČTK.

Nejvíc preferenčních hlasů má Dostálová

Klára Dostálová | Foto: Michaela Říhová,  ČTK

Nejvíc preferenčních hlasů v letošních evropských volbách v Česku získala lídryně kandidátky ANO Klára Dostálová, na volebním lístku ji zakroužkovalo víc než 171.000 voličů. Následují lídři koalic Přísaha a Motoristé Filip Turek a Spolu Alexandr Vondra (ODS).

Turek chce v Evropském parlamentu usilovat o změnu směřování Evropské unie od zelené politiky. Bude také chtít přehodnotit migrační pakt.

A několik čísel na závěr. Hnutí ANO dostalo nejvíc hlasů v Brodci na Lounsku. Hlasovalo tam pro něj 76,19 procenta voličů. Ve čtyřech obcích nezískalo ani jeden hlas. V pořadí druhá ve volbách koalice Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, si nejlépe vedla v obci Košice na Kutnohorsku (68,42 procenta) a ve 32 obcích pro ni nehlasoval nikdo.

Baštou Přísahy s Motoristy byla obec Nestrašovice na Příbramsku, kde obdržela přes 48 procent hlasů. Koalice Stačilo! byla nejúspěšnější v Luboměři pod Strážnou na Přerovovsku, kde bodovala s 47,5 procenta hlasů.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčová slova:
spustit audio

Související