Kubinyi: Nová fakta o Diagu by mohla podstatně snížit škodu státu

Nová fakta o firmě Diag Human, jež odhalila parlamentní komise, by podle ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho mohla přispět k tomu, že škoda pro stát bude menší, než se předpokládalo. Částku 326,6 milionu, kterou firma dostala za poškození dobrého jména, nelze získat zpět. Je ale zřejmě možné odvrátit to, aby stát musel firmě vyplatit dalších až deset miliard.

"Je poměrně velká šance, že škoda bude co nejmenší; jestli to bude nula, budu jen rád," řekl ministr. Podivil se zároveň nad tím, že nová fakta se podařilo odhalit až po deseti letech sporu.

Podle ministra česká strana případ nevedla zrovna šťastně. Pokud parlamentní komise předloží důkazy o tom, že někdo ze státních úředníků či právníků najatých státem pochybil, bude ministr podle svých slov "postupovat podle litery zákona".

Ministr prý zvažuje, že podá trestní oznámení na stranickou kolegyni exministryni Marii Součkovou kvůli smlouvě, kterou podepsala s brněnským advokátem Zdeňkem Nováčkem o zastupování ve sporu státu s firmou Diag Human. Byl by to první případ v historii, kdy by ministr žaloval svého předchůdce. Součková ČTK řekla, že je přesvědčena o tom, že postupovala zcela správně.