Spor státu s firmou Diag Human nekončí

Jozef Kubinyi na tiskové konferenci ke sporu s firmou Diag Human, foto: ČTK

Kauza Diag Human, firmy, která počátkem devadesátých let marně usilovala o obchod s krevní plazmou z českých transfuzních stanic, má další pokračování. Za poškození dobrého jména už jí musela vláda zaplatit více než 326 a půl milionu korun. Ve hře je ale ještě finanční náhrada, která by mohla dosáhnout až deseti miliard. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Jozef Kubinyi na tiskové konferenci ke sporu s firmou Diag Human,  foto: ČTK
Šéf resortu zdravotnictví Jozef Kubinyi připustil, že chce na základě nových skutečností minimalizovat, pokud možno až na nulu, další ztráty státu v kauze firmy Diag Human. Arbitři před sedmi lety rozhodli, že tato firma má právo na odškodné za neuskutečněný obchod s krevní plazmou. Za to podle Diagu mohl tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar, který zapochyboval o solidnosti firmy, s níž pak ukončil spolupráci její obchodní partner - dánská firma Novo Nordisk.

Sněmovní komise pro kauzu Diag Human ale má v rukou nové dokumenty právě od firmy Novo Nordisk, které by mohly šance Česka ve sporu zvýšit. Vyplývá z nich, že firma neukončila spolupráci s Diagem kvůli vyjádření bývalého ministra Bojara, ale pro její neserioznost a dluh ve výši 12 milionů korun, což majitel společnosti Diag Human Josef Šťáva popírá.

Diag Human se státu, tedy daňovým poplatníkům, prodraží možná ještě z jiného důvodu - kvůli právní pomoci advokáta Zdeňka Nováčka. S ním podepsala smlouvu bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková. Výhra Česka ve sporu s Diagem mu měla zajistit odměnu 170 milionů korun, vypovězení smlouvy 10 miliónů. A právě to se podle Zdeňka Nováčka během května stalo, a proto se chce o odstupné soudit.

"I na toto plnění by mi nárok vznikl. Já samozřejmě vůči soudu vyčíslím a doložím přesné částky."

Smlouvě však nepředcházelo výběrové řízení, což potvrdil advokát Pavel Čapčuch, jehož kancelář provádí na ministerstvu zdravotnictví audit všech smluv za poslední rok a z nich vyplývajících závazků.

"My nemáme žádný dokument k tomu, že došlo písemně k výzvě, že byl zrovna tento zájemce, jakým způsobem byl vybrán a také neexistuje žádné zdůvodnění, žádná písemná zpráva o tom, proč zrovna tato advokátní kancelář byla oslovena. Takový dokument se na ministerstvu nenachází, a v tom případě lze toto jednání kvalifikovat tak, že byla překročena pravomoc při podepisování smlouvy. Ta smlouva je tudíž skutečně neplatná. Zákon jasně říká, že úkony provedené v rozporu se zákonem jsou absolutně neplatné. Pokud jde o vyvození odpovědnosti, vzniká tady důvodné podezření, že paní ministryně překročila svoji pravomoc a právní odbor ministerstva to tak zřejmě bude kvalifikovat. Případně bude podán podnět na prošetření okolností uzavření této smlouvy."

Ministr zdravotnictví Josef Kubiniy nevylučuje, že na bývalou ministryni zdravotnictví Marii Součkovou trestní oznámení podá.

"Jestliže se skutečně potvrdí, že je tam důvodné podezření z porušení pravomocí veřejného činitele, tak si myslím, že ze zákona mi ani nic jiného nezbývá než pokračovat tak, jak mi ukládá zákon. Pokud se tedy dozvím skutečnosti, které poškozují stát a jeho zájmy, tak musím postupovat naprosto jednoznačně. Pokud mi tento názor potvrdí i právníci na ministerstvu, tak to udělám."