Popularizátoři vědy převzali medaile Vojtěcha Náprstka

Popularizátoři vědy ve čtvrtek při slavnostním zasedání Akademické rady převzali medaile Vojtěcha Náprstka. "Jsem trochu překvapen, ale také mám z toho radost," řekl ČTK oceněný šéf českého archeologického výzkumu v Egyptě Miroslav Verner. V Praze na pětidenní světové konferenci od pondělí diskutuje se světovými odborníky o památkách doby stavitelů pyramid.

Verner považuje za svou povinnost informovat veřejnost o archeologických nálezech. Napomáhá mu při tom také to, že jsou tak atraktivní. Spolupracuje na televizním seriálu o nejnovějších objevech ve starém Egyptě. Připravují se ještě dva díly. Jeden o Alexandrii a jejích skvostných památkách a poslední o velkých slavných chrámech na území Egypta z řecké a římské doby.

Novinář Ivo Budil, další oceněný, si vydobyl postavení v očích vědců rozhlasovým pořadem Meteor. Dnes vzpomínali například na jeho komentář prvních kroků amerických astronautů po Měsíci. S popularizací astronomie před padesáti lety začínal. "Kdo pro mělkost myšlení nemůže dělat vědu, tak dělá popularizaci vědy," citoval Budil skromně svého někdejšího učitele.

Ředitel pražské botanické zahrady Václav Větvička je autorem mnoha populárně vědeckých publikací. Nejznámější je kniha Stromy a keře, která vyšla v 35 vydáních a 35 jazycích. Jeho kolegové dnes oceňovali především jeho vystupování v pořadu Dobré jitro rozhlasové stanice Praha. Na dotaz, která rostlina je jeho nejoblíbenější, držitel medaile odpověděl: "Není ošklivých rostlin, takže každá rostlina, i ta poslední kopřiva."

Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka zavedla Akademie věd v roce 2003. Český podnikatel a mecenáš Náprstek (1826 až 1894) žil deset let v Americe, kde poznal i život Indiánů. Po návratu propagoval emancipaci žen, organizoval českou vlasteneckou společnost a založil národopisné muzeum, kterému odkázal svůj majetek.