Sdružení kritizuje ČT za způsob informování před eurovolbami

Sdružení ochrany koncesionářů se nelíbí, jakým způsobem Česká televize informuje o jednotlivých stranách před volbami do Evropského parlamentu. "Rovnoprávnost politických subjektů se zúžila jen na odvysílání volebních šotů, zatímco do publicistických pořadů je zváno jen několik osobností," řekl novinářům prezident sdružení Jiří Novák. ČT s výtkami nesouhlasí.

Příprava voleb do Evropského parlamentu je podle sdružení příkladem toho, že televize nepřistupuje rovnoprávně ke všem stranám. Analytik ředitelství zpravodajství ČT Ladislav Doležal namítl, že televize od pondělí vysílá seriál předvolebních diskuzí, na něž pozvala představitele všech 31 uskupení kandidujících do EP. Bude jej vysílat do 7. června.

Podle něj se podobné názory objevují pravidelně, jejich četnost se před volbami vždy zvyšuje. "Mimoparlamentní strany logicky cítí situaci jako vhodnou pro své zviditelnění. V současné době je na ministerstvu vnitra registrováno kolem osmdesáti, možná stovky mimoparlamentních stran - se všemi komunikovat, to nejde," míní Doležal.