ČR se v Rize zavázala, že počet vojáků v Kosovu půl roku nesníží

Česká republika bude mít i v příštích měsících v jihosrbské provincii Kosovo 400 svých vojáků, kteří společně se stovkou kolegů ze Slovenska tvoří 5. česko-slovenský prapor v misi KFOR. Česko se k tomu zavázalo v Rize na jednání států zapojených do mírové operace NATO, řekl ČTK Václav Vlček z Jednotného operačního centra české armády, který se jednání účastnil. "No, příjemná zpráva to nebyla, ale je dobře, že už lidé mají jasno," reagoval v telefonickém rozhovoru ze základny praporu v kosovském Šajkovaci mluvčí jednotky Jindřich Plescher.

Nový prapor měl mít původně o stovku vojáků méně a současný měl v Kosovu vystřídat tento měsíc. Po březnovém výbuchu etnického násilí v provincii pod správou NATO a OSN se ale aliance rozhodla přehodnotit své záměry snižovat počty vojáků v misi. O ponechání nynější struktury sil požádal vedení NATO velitel KFOR generál Holger Kammerhoff. "Existuje shoda několika států, jako je Finsko, Česká republika, Slovensko, že snižovat se nemá," přiblížil jednání v Rize Vlček. Například Norsko a Švédsko podle něj stále hodlají své angažmá v Kosovu omezit, hlavně proto, že své jednotky nasazují jinde.

Odjezd české části praporu v původních počtech je tak definitivně zpožděn o měsíc, protože je potřeba získat dodatečnou stovku vojáků a secvičit je se 300 už připravenými. Vojáci, kteří měli odcestovat začátkem dubna, tak nakonec na půlroční misi odjedou až v květnu. Armáda po jistou dobu zvažovala i možnost vystřídat 300 vojáků hned a zbylou stovku až za měsíc. Vlček doplnil, že plány NATO na snížení počtu lidí v misi KFOR trvají, pouze se odsouvají na podzim.