Jednomu více, druhému méně

Příslušník české mise v Afghánistánu, foto: www.army.cz
0:00
/
0:00

Víc vojáků do Afghánistánu naopak postupný návrat z Kosova - tak by mělo vypadat fungování českých armádních zahraničních misí v příštím roce. Návrh ministerstva obrany na podobu těchto misí do roku 2013 ve středu odsouhlasila vláda. Zásadní výhrady k záměrům kabinetu v tomto směru má opoziční sociální demokracie.

Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Návrh ministerstva obrany předpokládá stažení vojáků z balkánského Kosova a posílení mise v Afghánistánu až na více než 700 vojáků. Vláda patrně navrhne do Afghánistánu vyslat i více policistů. Naopak v návrhu asi chybí poskytnutí radaru Arthur, s nímž počítala předchozí úřednická vláda Jana Fischera. Spojenci se v zemi snaží především o posílení svých možností cvičit afghánské vojáky a policisty. Ministr obrany Alexandr Vondra upřesnil, proč by měly počty českých příslušníků v Afghánistánu v příštím roce stoupnout:

"Navýšení proto, abychom pak o to dříve mohli v budoucnosti snižovat. Čili ten mandát na rok 2011 je v počtu do 720 osob a v roce 2012 pak do 640 osob, čili už bude docházet k tomu snižování."

Podle ministra Vondry omezení mise v Kosovu na zhruba 100 vojáků a posílení české vojenské účasti v Afghánistánu není žádný překvapivý krok vlády Petra Nečase, protože vyplývá z úkolů Severoatlantické aliance:

"Má vést především k tomu, aby se co nejdříve Afghánistán dostal do situace, že si bude schopen vládnout sám tak, abychom mohli odejít. Já si také nepředstavuji, že někdy v roce 2014 tam budeme v takových počtech. Holanďané a Kanaďané svou účast redukují, ale to jsou jediné dva státy, jinak většina států Aliance buď v těch posledních měsících navyšovala, nebo navyšuje, včetně Slováků, Němců, Francouzů, Američanů a jiných."

Sociální demokraté s ústupem ze západního Balkánu nesouhlasí a nelíbí se jim ani posílení mise v Afghánistánu, říká místopředseda strany Lubomír Zaorálek:

Lubomír Zaorálek,  foto: ČTK
"Ta nejpodstatnější výhrada je, že vlastně pokračuje proces afghanizace české armády. To znamená, že se česká armáda přeměňuje na armádu, která je celá napnutá k plnění jediného úkolu, a tomu se podřizuje logistika, výzbroj, personalistika. Přičemž mise v Afghánistánu má už dnes dohodnutý konce roku 2014, a mluví se o možnosti stažení dokonce v roce 2012. "

Podle Lubomíra Zaorálka není vhodné schvalovat mise na tolik let dopředu:

"Dnes je situace taková, že během dvou let například se situace v Afghánistánu může výrazně změnit. Také nevíme, jaká bude rozpočtová situace v dalším roce, takže v této chvíli schvalování počtů do roku 2013 mi nepřipadá logické ani racionální."

V Kosovu by naopak měli nějací čeští vojáci zůstat, soudí Lubomír Zaorálek.

Armáda se v Afghánistánu chce podle ministra obrany Alexandra Vondry soustředit na čtyři priority. V rámci provinčního rekonstrukčního týmu se v Lógaru bude podílet na rekonstrukci země. V provincii Vardak má být posílen výcvik místní armády a policie a pokračovat bude také nasazení vrtulníkové jednotky, protichemických specialistů a meteorologů na letišti v Kábulu.