Srbu v plzeňské věznici pět hodin vyslýchali kvůli Českému domu

Policejní komisař, žalobce i obhájce se ve čtvrtek sešli v plzeňské věznici kvůli výslechu bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby k případu nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě. Srba je ve vězení za přípravu vraždy novinářky. "Vyslýchán byl od 09:00 do 15:05, v poledne měl hodinu přestávku na oběd," řekl ČTK státní zástupce odboru nejzávažnější hospodářské kriminality Zbyněk Podlipný. Se Srbou jsou stíháni i dva další někdejší pracovníci ministerstva zahraničí: šéf firmy Hotel Český dům Stanislav Brei a Miroslav Karel. Jsou podezřelí ze zneužívání informací v obchodním styku, porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Hrozí jim pět až 12 let vězení. Proti prvnímu výslechu Srba tentokrát podle Podlipného vypovídal ochotně. Stejně jako před časem při druhém výslechu i Brei. Karel hovořil podrobně hned poprvé. "Všichni trvají na tom, že jsou nevinni, že nic nespáchali. Trestnou činnost popírají," uvedl žalobce, který před časem zamítl jejich stížnosti proti obvinění jako nedůvodné.

Trojice podle policie způsobila nevýhodným pronájmem lukrativního objektu státu škodu asi 14,5 milionu korun. Obvinění se hájí tím, že nájemné 28 milionů korun stanovili v souladu se zákonem, že vycházeli z hospodářských výsledků Českého domu za uplynulé roky, pokračoval Podlipný. Suma 28 milionů se rovnala odvodu Českého domu do státního rozpočtu. Podle znalce ale měla být výše nájemného vypočítána jinou metodou. Srba při výslechu požádal žalobce o přezkoumání postupu policejního komisaře při vyšetřování a jeho advokát komisaři navrhl, aby kvůli nájemnému zadal zpracování ústavního posudku. Po obviněných přijdou na řadu výslechy svědků. Termín výslechu exministra zahraničí Jana Kavana zatím naplánován nebyl. "Také si ještě vyžádáme některé zprávy z ministerstva," doplnil Podlipný. Brei podle něj založil jako zaměstnanec ministerstva zahraničí akciovou společnost Hotel Český dům, ačkoli nesměl působit v řídicích orgánech soukromých firem. Pak údajně dal podnět k uzavření nevýhodné servisní smlouvy o pronájmu.

Breiova firma provozovala hotel, byty, restauraci, autoservis a parkoviště. Platilo se v dolarech. Podle servisní smlouvy měla ministerstvu ročně odvádět nájemné 28 milionů korun. Platby podle smlouvy posílala asi 15 měsíců. Podle policie měl být roční nájem 39 milionů korun. Smlouvu s firmou Hotel Český dům, později přejmenovanou na Maximus plus, připravil Kavanovi k podpisu Srba. Kvůli aféře v březnu 2001 rezignoval. Podle tehdejších Kavanových slov tak Srba "zvedl laťku pro české státní úředníky nezvykle vysoko".