Česká televize vytvořila precedens

Karel Srba, Foto: CTK

Česká televize se rozhodla učinit krok, který nemá v historii tuzemských médií obdoby. Příští týden odvysílá přímý přenos z odvolacího řízení s Karlem Srbou u pražského vrchního soudu. Podrobnosti zjišťoval Zdeněk Vališ.

Karel Srba,  Foto: CTK
Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba byl letos v létě odsouzen na osm let do vězení za plánování vraždy novinářky Sabiny Slonkové z Mladé fronty Dnes. Tato kauza vyvolala mimořádnou pozornost, takže se dá očekávat velký zájem i o přímý přenos z odvolacího řízení. V tomto případě půjde ale také o precedens, protože čeští televizní diváci zatím nikdy neměli možnosti sledovat živě celé soudní přelíčení. Ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal objasnil Radiu Praha, jak se to vlastně podařilo.

"Velmi jednoduchým způsobem. Jakmile jsme získali informaci, kdy tento soud bude, velice rychle jsme nabyli přesvědčení, že takový přenos je veřejným zájmem. Bylo jen otázkou, zda naše přesvědčení bude sdílet i předseda soudu. Poslal jsem mu žádost o umožnění přenosu a vyjmenoval jsem tam důvody, které nás k tomu vedou. A on odpověděl kladně, takže za tím nebyl žádný zázrak, žádný lobbing."

Zdeněk Šámal uznává, že se jedná o průlom v dosavadní praxi. Kamery dosud bývaly vpuštěny do jednací síně jen na zahájení procesu a pak až při vyhlašování rozsudku. Česká televize ale podle Šámala nehodlá dělat z připravovaného neobvyklého kroku nějaké pravidlo.

"Já doufám, že do budoucna tady nebudou případy, kdy půjde o plánování vraždy novinářky, navíc v režii člověka, který byl zaměstnán ve státní správě. To ale není o tom, že bychom do budoucna chtěli dělat přenosy ze všech skandálních soudních případů."

Předseda senátu Vrchního soudu, který povolil přímý televizní přenos, nebyl v pátek k zastižení. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková ale Radiu Praha řekla, že žádný zákon nebyl porušen.

"Ministerstvo spravedlnosti není zodpovědné za to, jaký vládne v soudní síni pořádek. Za pořádek, uměřenost a důstojnost procesu v daném okamžiku odpovídá soudce, předseda senátu. Jestliže on povolil, aby proces s panem Srbou byl přenášen masmédii, tak my k tomu nemáme v tuto chvíli co dodat."

Pro advokáta Karla Srby byla informace o přímém přenosu novinkou. Nicméně také uznal, že takové rozhodnutí je v kompetenci soudu.