Za plánování vraždy novinářky dostal bývalý sekretář ministra osm let vězení

Bývalý generální sekretář ministra zahraničí Karel Srba, foto: ČTK

Na osm let vězení v pondělí odsoudil českobudějovický krajský soud bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu za to, že si objednal vraždu novinářky Sabiny Slonkové.

Bývalý generální sekretář ministra zahraničí Karel Srba,  foto: ČTK
Soud vynesl rozsudek nad Srbou téměř rok poté, co se informace o úmyslu zabít Slonkovou dostaly na veřejnost. Investigativní novinářka z Mladé fronty Dnes Sabina Slonková zkoumala, jak je možné, že Jan Srba, sekretář ministra zahraničí má mnohamilionový majetek. Podle soudu se Srba rozhodl za tyto ohrožující články novinářku odstranit. Soudce Slavomír Cirhan uvedl, že mnohamilionový majetek obžalovaného Srby pocházel zjevně z úplatků na ministerstvu.

"Soud hodnotil všechny předvedené důkazy ve výrazné shodě, jak je hodnotila obžaloba."

Pochvaloval si po vynesení rozsudku státní zástupce Barnabáš Liška. Podle obhájce Víta Širokého je Srba nevinný, alespoň v přípravě vraždy.

Spolupracovnice bývalého generálního sekretáře ministra zahraničí Karla Srby Eva Tomšovicová,  foto: ČTK
"Podle mého názoru, měl být klient zproštěn nikoliv veškeré trestné činnosti, ale zejména přípravy trestného činu vraždy."

Jak se tedy podle soudu celá věc odehrála? Srba si objednal vraždu Slonkové u své spolupracovnice Evy Tomšovicové, která kontaktovala prachatické podnikatele Michala Novotného a Petra Volfa. Ti na vraždu najali vimperského recidivistu Karla Rziepela, který ale plán vyzradil policii. Tomšovicová a Novotný u soudu dostali šestiletý a Volf čtyřletý trest ve věznici s dozorem. Slonková ani Srba nechtěli verdikt soudu nijak komentovat. "Tímto pro mě celý ten příběh skončil a víc k tomu nemám co říct," obžalovaná, Srba opakoval, že je nevinný a že se jedná o justiční omyl. V nevinu svého muže naopak věří Markéta Srbová.

"Už jsem to říkala, jsem z toho v rozpacích, nelíbí se mi to tady."

Ministerstvo zahraničí rozhodnutí soudu nekomentovalo. Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Miloslav Ransdorf, poslanec za Komunistickou stranu Čech a Moravy bez dalších podrobností uvedl, že v kauze se objevuje velké množství pochybností a nejistot a existují obavy, že se do případu promítají politické vlivy. Srbova kauza měla nejen kriminální, ale i politickou dimenzi. Byla totiž vodou na mlýn lidí, kteří dlouhodobě kritizují Srbova bývalého nadřízeného Jana Kavana. Bývalý ministr zahraničí opakovaně čelí různým aférám - počínaje podezřením ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností a konče letošním zjištěním, že na ministerstvu nebyly zničeny tajné dokumenty, které oficiálně nechal skartovat. Kavan nepřikládá Srbovu odsouzení velký význam. Srbův případ navíc nebývale silně zasáhl tajné služby, kde kvůli tomu padaly na nejvyšších místech hlavy. Zatím posledním dozvukem Srbova skandálu ve vojenské rozvědce je nedávné odebrání bezpečnostní prověrky pěti jejím důstojníkům, kteří byli podle tisku se Srbou v kontaktu. Pondělním verdiktem ale kauza nekončí. Srba se totiž na místě odvolal, takže případ se přesune před pražský vrchní soud.