Českou televizi povede Petr Dvořák

Petr Dvořák, foto: ČTK

Rada České televize ve středu zvolila nového generálního ředitele nejsilnějšího audiovizuálního média v Česku. Českou televizi povede od 1. října po 6 let Petr Dvořák, bývalý ředitel soukromé televize Nova. Výběrové řízení rada vypsala v polovině července poté, co bývalý ředitel Jiří Janeček oznámil, že hodlá ze zdravotních důvodů rezignovat.

Petr Dvořák,  foto: ČTK
Do tendru se přihlásilo cekem 36 lidí. Zúžení okruhu kandidátů na pět finalistů vyvolalo první pochybnosti o způsobu a motivech volby. Vypadli totiž mj. Fero Fenič a Alena Müllerová, předkladatelé údajně kvalitních projektů v porovnání s méně výraznými, jejichž autoři do finále postoupili.

"Pan Dvořák Petr získal 12 hlasů, pan Chudárek Hynek 3 hlasy. Pan Dvořák se stává ředitelem České televize..." zaznělo v sídle Rady ČT po přepočítání hlasů.

Ve dvoukolové volbě se nakonec rozhodovalo mezi Petrem Dvořákem, bývalým ředitelem TV Nova a Hynkem Chudárkem, bývalým ředitelem televize Óčko. Dvořák v tajné volbě dostal od radních 12 z 15ti možných hlasů a protikandidáta Hynka Chudárka tak porazil. Chudárek byl překvapený, že volba byla jen dvoukolová.

"Já jsem očekával, že se to přinejmenším bude odehrávat déle, to znamená, že to nebude jako před dvěma roky s panem Janečkem, ale že se tam budem déle tahat."

Petr Dvořák  (vlevo) a Milan Uhde,  foto: ČTK
Předseda Rady České televize Milan Uhde volbu zhodnotil kladně:

"Jeho projekt byl ucelený a jeho dnešní výklad směřoval k tomu, co mě osobně připadá velmi důležité: zřetel ke kulturnímu poslání České televize. Tento zřetel byl opomíjen teoreticky i prakticky a jestli generální ředitel dodrží... já vím že by se slušelo, aby dodržel 100 procent, ale já vím,, že jsme jenom lidé... kdyby dodržel 66 procent toho, co představil a co slíbil, je to podle mě dobrý výsledek. Čímž mu nechci jeho úlohu usnadňovat."

Dvořák má zkušenosti s řízením soukromé televize a sám připouští, že to není to samé jako vést televizi veřejnoprávní:

"Neříkám, že umím dělat veřejnoprávní televizi, já říkám, že si myslím, že se to rychle naučím a že to dokážu. Ale zatím za sebou tuhle zkušenost nemám, suďte mě až po nějaké době."

Fero Fenič
Dvořák připustil, že by se mezi jeho spolupracovníky mohl objevit i Fero Fenič. Na obrazovce totiž podle jeho názoru chybí humor a satira toho typu, jaký vytvářel Fenič v pořadech Česká soda:

"Já jsem řekl, že jsem ochoten spolupracovat s některými lidmi, kteří se mnou byli v tom souboji o křeslo generálního ředitele. A jedním z nich může být i Fero Fenič. Jeho bych rád oslovil s možností spolupráce. Záleží i na tom, jaké podmínky on si nadiktuje. Jestli budou rozumné a budou odpovídat standardním podmínkám České televize, vůbec se té spolupráci neuzavírám."

Volbu generálního ředitele komentoval i premiér Petr Nečas po středečním jednání vlády:

Miroslav Kalousek a Petr Nečas  (vpravo),  foto: ČTK
"Já naprosto respektuji rozhodnutí Rady České televize, je to rozhodnutí, ke kterému dospěla jistě po zralé úvaze. Já osobně jsem přesvědčen, že pan ředitel Dvořák, kterému blahopřeji ke zvolení, byl nejvýraznějším kandidátem a že i jeho projekt byl nejkvalitnější, takže tím výsledkem nejsem překvapen a v podstatě ho považuji za svým způsobem přirozený výsledek této volby."

O výběru televizního ředitele se tradičně spekuluje, že se do něj snaží zasáhnout politici. Osm dní před volbou se Dvořák podle informací tisku sešel s premiérem Nečasem. Ten prý reagoval vysvětlením, že se sešel i s jinými kandidáty. Podle dalších spekulací se volba generálního ředitele uskutečnila jenom proto, aby se developeři mohli dostat k pozemkům České televize v Praze na Kavčích horách. Podle Dvořáka ale o prodeji pozemků může generální ředitel rozhodnout jenom ve spolupráci s Radou ČT.