Jiří Janeček zůstává šéfem České televize

Jiří Janeček, foto: ČTK

Generálním ředitelem České televize byl na příštích šest let zvolen její dosavadní šéf Jiří Janeček. Výběrové řízení po celou dobu několika měsíců poutalo pozornost ostatních médií, v nichž zaznělo i nejedno podezření o snaze politických stran ovlivnit tuto volbu.

Jiří Janeček,  foto: ČTK
Židle nejvyššího šéfa veřejnoprávní televize je více než horká. Janeček je jejím historicky prvním ředitelem, který po dokončení funkčního období obhájil post i napodruhé. Televizní dějiny už pamatují i okupační stávku a masové protesty v ulicích Prahy poté, co byl na sklonku roku 2000 odvolán tehdejší šéf ČT a nahrazen člověkem, odpůrci považovaným za příliš blízkého ODS.

Na tu dobu před týdnem upomněl otevřený dopis stovky osobností zejména kulturního života Radě České televize. Ta podle signatářů kryje množství skandálů od tristního stavu programu, přes ekonomické podvody po obsazování managementu televize nekvalifikovanými lidmi, mnohdy spojenými s totalitním režimem. Jeden ze signatářů dopisu, divadelní režisér a dokumentarista Břetislav Rychlík, v tomto duchu označil i znovuzvolení Janečka za chybu: "To bude asi stejné, to víme, jak bylo těch šest let a mně v zásadě v tuto chvíli ani se nechce věštit, kolik lidí bez výběrových řízení, bez jakékoliv kvalifikace, stane v čele dramaturgie v televizi, kolik příslušníků bývalých bezpečnostních složek se v televizi objeví, to já si netroufám odhadnout. Protože ten trend byl v posledních měsících, řekl bych, zběsilý."

Jiří Baumruk při volbě nového generálního ředitele ČT,  foto: ČTK
Předseda Rady České televize Jiří Baumruk zase o volbě Janečka říká: "Spekulovalo se o tom, že rada jedná na objednávku a co všechno udělá a já musím říct, že nic z toho se nestalo. Možná to nebylo pro řadu členů rady jednoduché období. Přestože byli pod velkým tlakem, a teď netvrdím politickým, i když v posledních dnech tam pronikl také politický tlak, kde některé strany se usnášely, co má rada udělat a co nemá, ale i ten mediální tlak, a přesto se radní nějak dokázali rozhodnout."

A podobně se na výsledek volby nakonec dívají i dva celostátní deníky, které se shodly, že rada se postavila politikům. Například Lidové noviny ještě pár dní před volbou avizovaly, že Janeček ztratil politickou podporu, rada nezvolí nového ředitele ani do parlamentních voleb a favoritem, na kterém by se ODS shodne s ČSSD, je šéf zpravodajství ČT Milan Fridrich. Což se nestalo. Podle těchto úvah by tedy potvrzením snahy o politické ovlivňování České televize byl až zásah Sněmovny do složení televizní rady.

Na rozdíl od situace před osmi lety ale dnes nikdo nezpochybňuje platnost volby Jiřího Janečka, který slibuje díky digitalizaci například více vyprofilovat program všech čtyř kanálů České televize i lépe hospodařit: "Zpravodajství budu posilovat zejména v oblasti regionální, protože se chci věnovat lidem blízko jejich bydliště, blízko jejich působnosti, aby se dozvěděli i detaily, které se nemají šanci v obrazové formě dozvědět, to je první věc. To, jestli se bude propouštět, a nakolik se bude propouštět, to ještě není přesně jasné, protože firma, která pro nás dělá personální audit, ještě svoji práci nedokončila."