Zisk Sazky v 1. čtvrtletí stoupl na rekordních 450 milionů korun

Největší česká loterijní společnost Sazka vykázala podle předběžných odhadů v prvním čtvrtletí rekordní zisk 450 milionů korun, řekl ČTK mluvčí společnosti Zdeněk Zikmund. Meziročně se profit firmy zvýšil o 60 milionů. Proti plánu Sazka vykázala zisk vyšší o téměř 90 milionů korun. Za růstem zisku stojí mimo jiné zavádění nových produktů. Podrobnější finanční výsledky společnost nezveřejnila. Podle Zikmunda Sazka pokročila také v přípravě emise dluhopisů, kterými chce financovat stavbu víceúčelové haly, ve které se na přelomu dubna a května uskuteční mistrovství světa v hokeji. Dluhopisy společnost chce vydat v objemu 190 milionů eur, tedy asi šesti miliard korun. Emisi Sazka připravuje ve spolupráci s investiční bankou Credit Suisse First Boston a finanční skupinou Penta Finance. Vydá ji na mezinárodních kapitálových trzích.

"Manažeři emise dluhopisů dokončují dokumenty potřebné k její realizaci a předpokládají, že emise bude upsána a vydána ještě do konce dubna 2004," řekl Zikmund. Po úspěšném otevření arény registrují podle něho manažeři emise již v současné době značný předběžný zájem ze strany investorů. Poptávku podporují také pozitivní hospodářské výsledky Sazky, které dokazují, že firma je schopná vytvářet dostatečné zdroje na splácení závazků, dodal. Loni Sazka vykázala podle předběžných výsledků zisk po zdanění 1,4 miliardy Kč, což je meziroční růst o téměř 200 milionů korun. Tržby za loterie a sázkové hry loni poprvé překročily osm miliard a ve srovnání s rokem 2002 vzrostly o více než 500 milionů korun.

Podle týdeníku Euro však finanční stabilitě Sazky, a tedy její schopnosti dostát svým závazkům, nepřispívá vyhrocená situace mezi jejím předsedou představenstva Alešem Hušákem a ministry za ČSSD. Ti nepokrytě hrozí společnosti odebráním řady výhod jako trest za neslušné chování jejího předsedy vůči premiérovi. Hušák ho odmítl pozvat na slavnostní otevření haly. To může podle Eura ohrozit nejenom projekt emise obligací Sazky a jejich prodejnost, ale i poskytnutí jakéhokoliv úvěru. V tom případě by Sazka nebyla schopna splácet své dluhy, tvrdí týdeník. Výsledek Sazky ale odpovídá odhadům ratingové agentury CRA Rating Agency, která hospodaření společnosti sleduje. CRA očekává, že Sazce v následujících letech zisk výrazně poroste, a to v roce 2006 na 2,1 miliardy korun a v roce 2010 na více než 2,5 miliardy korun. Otevření Sazka Arény doprovází mimořádný zájem veřejnosti. Hala je zkolaudovaná a prošla bez větších problémů zátěžovými testy. Společnost Quonex Real, která vlastní pozemky pod halou, má však možnost se proti kolaudačnímu rozhodnutí do úterka odvolat.

Podle Zikmunda byly vstupenky na všechny plánované akce v hale vyprodány v průběhu několika hodin po zahájení distribuce. "Vysoká návštěvnost i velký zájem pořadatelů sportovních a kulturních událostí vytvářejí předpoklady pro to, aby aréna byla finančně a provozně úspěšná," řekl mluvčí. Výstavbu haly bude Sazka splácet z výnosů vlastní činnosti, především z výtěžku nové sázkové hry za pomocí interaktivních videoterminálů. Objem finančních prostředků, které Sazka vytváří pro sport a tělovýchovu, nebude ohrožen, dodal mluvčí. Ročně Sazka odvádí na sport asi miliardu korun.