Spor o jezy na Labi mezi ekology a zastánci vodních děl pokračuje

Spor o výstavbu jezů na Labi mezi jejich zastánci a ekology pokračuje. Ústečtí Přátelé přírody v sobotu oznámili, že mají 3000 podpisů proti jezům. Náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Foldyna (ČSSD) zase tvrdí, že vodní díla jsou nutná pro rozvoj ekologické lodní dopravy.

Jezy jsou plánovány v Prostředním Žlebu na Děčínsku a v Malém Březně na Ústecku. Jejich výstavba by měla stát přes šest miliard korun. Po dokončení by měly zajistit lepší plavební podmínky, které podle ministerstva dopravy umožní zvýšit přepravu zboží po Labi až na čtyři miliony tun ročně. Nyní to je 1,3 milionu tun.

O sporné stavbě rozhodne nová výjimka ministerstva životního prostředí ze zákona o ochraně přírody. Ministerstvo už jednou návrh výjimky zamítlo. Tentokrát bude ale resort životního prostředí rozhodovat na základě stanoviska vlády, která by měla v dubnu určit, zda je v případě jezů důležitější veřejný zájem na budování dopravní cesty, nebo na ochraně přírody.

V petici ekologů se uvádí, že plavba by se měla přizpůsobovat řece, a ne řeka plavbě. Proto mají lidé podle ochránců přírody hledat šetrnější možnosti pro zlepšení plavebních podmínek: například lodě s vyšší nosností, nebo s nižším ponorem. Ekologové také ve své petici poukazují na nevyužitou kapacitu železnice, která vede podél Labe. Společnost by podle nich měla veřejné prostředky investovat spíše do vzdělávání, turistického ruchu a ochrany životního prostředí.