Otužilci a Arnika hájí řeky před návrhem poslance Schlinga

S transparentem Neberte nám Vltavu a Labe plavali 10. prosince ve Vltavě tři otužilci a dva potápěči při protestní akci sdružení Arnika, foto: ČTK

"Neberte nám Vltavu a Labe" stálo tučným písmem na transparentu, který plaval ve středu na Vltavě v Praze přidržován několika otužilými plavci. Sdružení Arnika se rozhodlo tímto způsobem vyjádřit protest proti návrhu poslance Jaromíra Schlinga. Ten chce, aby se na části toku Vltavy a Labe přestal vztahovat zákon o ochraně přírody a krajiny, čímž by mohli dopravci upravovat říční koryta těchto řek podle libosti bez ohledu na ochranu přírody i případné ekologické škody. Tvrdí zástupci Arniky.

S transparentem Neberte nám Vltavu a Labe plavali 10. prosince ve Vltavě tři otužilci a dva potápěči při protestní akci sdružení Arnika,  foto: ČTK
"Lézt v prosinci do mrazivé vody není nic obvyklého ani rozumného. Ale chceme poukázat na vážnost situace. Pokud by si lodní dopravci mohli dělat vlastní koryta na řekách, které protékají chráněnými krajinnými oblastmi, vznikla by nedozírná škoda na životním prostředí. Chceme tímto happeningem poslancům demonstrovat, že nám na našich řekách záleží," prohlásil před shromážděnými novináři mluvčí ekologického sdružení Arnika Marek Jehlička. Sám však do studené vody nevlezl. Připraveného transparentu se chopili sportovci 1. plaveckého klubu otužilců.

"Chceme, aby řeka nebyla regulována, ale aby vypadala jako přírodní organismus a nebyla z ní dálnice pro lodě."

Jak se cítíte?

"Cítím se jako vždycky po otužování, tedy dobře."

S úsměvem odpověděl na otázku novinářů otužilec Vladimír Komárek. Boj o to, jestli se ze zákona o ochraně přírody a krajiny vyjmou vodní toky, se vede mezi ministerstvem životního prostředí a bývalým ministrem dopravy a spojů Jaromírem Schlingem delší dobu. Podle Víta Šimonovského z ministerstva dopravy a spojů přímo z odboru plavby a vodních cest by poslanecký návrh jejich práci výrazně zjednodušil.

Protestní akce sdružení Arnika proti poslaneckému návrhu,  aby se zákon o ochraně přírody a krajiny přestal vztahovat na uvedené toky,  foto: ČTK
"Stanovisko našeho odboru k této iniciativě je takové, že ulehčí naší činnost, protože naším úkolem je rozvoj a modernizace vodních cest."

Proti návrhu se postavilo nejen ministerstvo životního prostředí a Arnika, ale i 16 dalších neziskových ekologických organizací. Záporné hodnocení Schlingova návrhu obsahuje také studie parlamentního institutu.

"Stejný postoj k tomu zaujímá i parlamentní institut, podle jehož rozboru je tento návrh v přímém rozporu s evropskou legislativou."

Zákon ve středu v Poslanecké sněmovně ČR prošel druhým čtením O návrhu budou poslanci hlasovat v pátek nebo počátkem příštího týdne.