Proti zpřísnění režimu na hranicích se již postavilo 26 starostů

Celkem 26 představitelů měst a obcí Zlínského kraje dosud podepsalo takzvanou Rokytenskou výzvu. Starostové v ní vyzývají poslance a senátory, aby neratifikovali novou česko-slovenskou smlouvu, která podle nich výrazně omezuje pohyb osob na společné hranici. ČTK to řekla starostka Rokytnice na Zlínsku Jana Juřenčáková.

Starostové se obávají, že omezení pohybu osob na hranicích, zasáhne nejen do běžného života obyvatel obcí v pohraničí, ale omezí i turistický ruch. "V posledních letech jsme hodně investovali do zázemí pro turistický ruch. V případě schválení smlouvy v tomto znění by to byly prakticky vyhozené peníze," uvedla Juřenčáková. Představitelům obcí ve Zlínském kraji se rovněž nelíbí, že by nová opatření na hranicích zkomplikovala tradiční společná setkání Čechů a Slováků na státní hranici. "Nikomu by se asi příliš nezamlouvalo shánět si povolení k tomu, aby mohl překročit hranici mimo vyhrazená místa," uvedl starosta Hostětína na Uherskohradišťsku Drahomír Orsák.

Podle nové česko-slovenské smlouvy, která by v případě, že bude ratifikována, měla začít platit v den vstupu země do Evropské unie, by mohli občané obou států překračovat hranice na zhruba 70 vybraných místech. Nyní tak ale mohou učinit kdekoliv. "Zbrzdilo by to rozvoj celé příhraniční oblasti, kde je situace i tak dost špatná," dodal Orsák.