Evropa potřebuje účinnou obrannou politiku

Účastníci konference DESCOP, foto: ČTK

Evropská unie si musí svou účinnou obranu budovat sama. V dnešním světě nestačí k zajištění bezpečnosti měkká síla. S touto myšlenkou vystoupil na bezpečnostní konferenci v Praze šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Účastníci konference DESCOP,  foto: ČTK
Podle Junckera je stále klíčová spolupráce se Severoatlantickou aliancí, které Evropská unie v žádném případě nechce konkurovat. Evropské státy by se měly stát silnějším článkem aliance a posilovat svou schopnost čelit hrozbám. Důležitým nástrojem pro podporu evropské obrany bude Evropský obranný fond, který do budoucna počítá s pěti miliardami eur ročně. Peníze půjdou na podporu výzkumu obranných technologií a budou pobízet země, aby společně nakupovaly vojenské vybavení.

Konference DESCOP se kromě předních představitelů NATO a Evropské unie účastní i ministři zahraničí a obrany několika členských zemí EU nebo zástupci evropského obranného průmyslu. A právě problém malé efektivity Unie při obraně zazněl v projevech a diskusích několikrát. Tento stav kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD): "Ačkoliv dohromady bychom početně a kapacitně vytvořili druhou nejsilnější armádu na světě, nevypovídá prostý součet našich jednotek o naší skutečné síle." Premiér také připomněl, že situace v sousedství Evropy se zhoršila a Evropská unie by se v rámci společné obrany měla soustředit na mise, které její okolí stabilizují. "Bylo by dobře, kdyby Evropa byla schopna pružněji a rychleji organizovat civilní, vojenské a výcvikové mise. Jde o to posílit stabilitu a bezpečnost v bezprostředním okolí Evropy - v severní Africe, na Blízkém východě...všude tam, kde Evropa může pomoci."

Juncker: Česko by mělo být solidární

Jean-Claude Juncker,  foto: ČTK
Předseda Evropské komise Juncker jctk1706/junckerednal v Praze už ve čtvrtek, sešel se s představiteli českého Parlamentu a se svým projevem vystoupil i na Univerzitě Karlově. Vyjádřil i k problematice přerozdělování migrantů. Česká republika by podle něj měla být solidární a přijmout uprchlíky podle dohodnutého mechanismu. Chápe prý, že otázka migrace je pro Čechy citlivá, ale země by měla vrátit pomoc, kterou od Evropské unie dostala. Rozhodnutí české vlády nepřijímat další migranty podle společných evropských kvót Junckera nepotěšilo a o věci by chtěl dále jednat. Uvedl to po společné schůzce předseda Senátu Milan Štech (ČSSD). Na jednání se hovořilo také o budoucnosti EU nebo brexitu.