V Praze se objevily podezřelé krabičky, neobsahovaly žádné nebezpečné látky

Policejní hlídka na letišti Praha-Ruzyně, foto: ČTK)

Bezpečnostní složky většiny evropských zemí jsou ve střehu. O víkendu vydaly Spojené státy varování před možným teroristickým útokem v Evropě. V pondělí večer se v Praze na Malé Straně objevily podezřelé krabičky. 16 krabiček s led diodami a devítivoltovými bateriemi někdo připevnil na lampy veřejného osvětlení. Odstraňovali je pyrotechnici a jak zjistili, neobsahovaly žádné nebezpečné látky. Policie pachatele, který uvedl do pohotovosti hasiče i pyrotechniky, hledá, i když zatím není jasné, jak bude čin kvalifikován.

Radek John  (druhý zleva),  Oldřich Martinů  (vlevo) na letišti Praha-Ruzyně,  foto: ČTK
Česko kvůli americké výstraze zavedlo přísnější bezpečnostní kontroly například na letišti Praha-Ruzyně a byla rovněž posílena ostraha některých rizikových objektů. Halou letiště procházejí policisté ozbrojení samopaly, v budově jsou nasazeni psovodi, na letištní ploše stojí obrněný transportér. S bezpečnostními opatřeními na letišti se seznámili ministr vnitra Radek John (VV). Se současným stavem je spokojený.

"Nejlepší na tom je, že nezdržují cestující. Vše vypadá zdánlivě jako by se nic nedělo. Je to samozřejmě dáno posílením lidí ve službě a využitím zabezpečení letiště, které je evropsky na velmi vysoké úrovni."

John dodal, že opatření jsou preventivní. České republice podle něj nehrozí bezprostřední nebezpečí. Podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů je spolupráce mezi policií a zaměstnanci letiště bezchybná.

Foto: ČTK
"Chtěl bych podtrhnout zejména velmi účinnou a úzkou spolupráci všech, kteří zde na Letišti Praha pracují, a policie. Tato spolupráce musí směřovat k minimálnímu dopadu na komfort cestujících a maximálnímu dopadu na efektivnost přijatých bezpečnostních opatření."

Kromě Spojených států vydaly varování ke svým občanům také Velká Británie, Japonsko, Kanada, Francie a Švédsko. Podle Igora Lukeše z Bostonské univerzity se to zatím v USA na provozu leteckých společností nijak neprojevilo a Američané lety do Evropy neruší. Na seznamu potenciálních cílů jsou podle americké zpravodajské televizní stanice Fox News v Paříži Eiffelova věž nebo katedrála Notre-Dame, v Berlíně zase hlavní nádraží, Braniborská brána a televizní věž na Alexandrově náměstí. Policie v Paříži v minulých dnech po anonymním telefonátu například už dvakrát evakuovala Eiffelovu věž. Hrozby teroristických útoků v Evropě zpochybnilo Německo.

Jak uvedl policejní prezident Oldřich Martinů, zatím se neví, jak dlouho zůstanou zvýšená bezpečnostní opatření v platnosti.

Foto: ČTK
"Zatím nemáme žádné informace o tom, které by mohly směřovat k nějakému snížení, zvýšení nebo dokonce k ukončení těchto bezpečnostních opatření."

Agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní odborníky uvedla, že varování před možným teroristickým útokem v Evropě, které vydaly Spojené státy, může útočníky přimět ke zrušení nebo přehodnocení jejich plánů. Zároveň ale může zkomplikovat práci protiteroristickým jednotkám.