Symbolická cela připomíná v Praze zatčení kubánských disidentů

K trestu odnětí svobody na jednu hodinu odsoudil v pondělí primátor Prahy Pavel Bém ředitele humanitární společnosti Člověk v tísni Šimona Pánka. V symbolické cele na Václavském náměstí si Pánek a po něm dalších 74 osobností politického, společenského a kulturního života odsedí po 60 minutách celkem 75 hodin. Akce s názvem Stop represím na Kubě chce připomenout roční výročí od zatčení a uvěznění 75 kubánských politických vězňů. "Chceme poslat signál především na Kubu, lidem, kteří se o něco snaží proti Castrovu režimu, že nejsou osamoceni, že na ně někdo myslí, že nám to není jedno," řekl ČTK Pánek oblečený do pruhovaného vězeňského mundůru.

"Noční pobyt jsme se snažili vězňům zpříjemnit tím, že mohou být v cele po dvou. Jinak žádné výhody mít nebudou," uvedla za organizátory Karolína Nováková. V symbolické cele, která je asi dvakrát tak velká jako skutečné cely pro kubánské vězně, má vězeň k dispozici židli, stůl a deku. Před mřížemi hlídá dozorce. Akcí chtějí organizátoři upozornit českou vládu i veřejnost, že stále existují místa, kde jsou lidé vězněni za své názory, stejně jako tomu bylo před 15 lety na českém území. Po 75 hodinách a po propuštění posledního vězně, poslance Petra Bratského, bude následovat demonstrace před kubánským zastupitelským úřadem.

Na akci, která poběží nepřetržitě čtyři dny a tři noci, se v cele vystřídají například místopředseda vlády Petr Mareš, předseda Senátu Petr Pithart, senátoři Josef Jařab, Jan Ruml a Daniel Kroupa. Z bývalých disidentů a politických vězňů se nechají zavřít Petr Uhl, Ivan Jirous, Mikoláš Chadima, Petruška Šustrová či John Bok. K akci se připojí i výtvarník David Černý, herec Tomáš Hanák, lékař a bývalý olympionik Lukáš Pollert a mnoho dalších aktivistů.

Společnost Člověk v tísni zřídila před rokem na pomoc vězněným a jejich rodinám konto. Každý měsíc vyjíždí na "ostrov svobody" skupiny lidí s finanční i materiální pomocí pro postižené.