Nabízíme Kubáncům české zkušenosti z přechodu od totality k demokracii

V úterních Lidových novinách jejich redaktor z osobní zkušenosti popisuje, kterak se mladí Kubánci v Havaně museli každou chvíli legitimovat a všudypřítomným policistům vysvětlovat, proč vůbec jdou po ulici s cizincem. Castrův režim ale přitvrzuje ještě více. Dnes už Kubáncům za setkání s cizincem nehrozí pouhá kontrola, ale až čtyři roky vězení. Situací na Kubě se dlouhodobě zabývá jak česká zahraniční politika, tak mimovládní sektor. A Kuba patří i k významným cílům vysílání Radia Praha.

Asi sto devadesáti kubánským disidentům, vězněným za jejich politické názory, zaslal český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář velikonoční blahopřání. Vyjadřuje v nich podporu a výzvu, aby vězňové svědomí neztráceli naději. Koncem minulého týdne o tom Český rozhlas informoval mluvčí české ambasády ve Washingtonu Daniel Nový:

"Český velvyslanec zasílá velikonoční přání politickým vězňům na Kubě a přeje, aby Velikonoční čas přinesl naději jim osobně i naději pro jejich zemi do budoucna."

Žádné politické proklamace v přáních velvyslanec nečiní. Nicméně důraz na "naději pro Kubu" vyvolává otázku, zda tamější režim přání vězňům vůbec doručí. I tak je ale jeho gesto disidenty a jejich rodinami obvykle vítáno. Nakonec, s touto myšlenkou přišli za velvyslancem Kolářem Kubánci žijící v americkém exilu.

České společnosti nejsou tyto postoje cizí. Ať už jde o oficiální zahraniční politiku, nebo o aktivity mimovládních organizací.

Šéf španělské jazykové sekce Radia Praha Freddy Valverde
Šéf španělské jazykové sekce Radia Praha Freddy Valverde k historickým vazbám obou zemí připomíná:

"Nesmíme zapomenout, že po Sovětském svazu bylo Československo druhým největším obchodním partnerem Kuby. Už tím byly vztahy a kontakty dost úzké. A taky je zajímavé připomenout, že Kuba nemohla mít velvyslanectví ve Spojených státech, a nemá ho dodnes, takže československá diplomacie fungovala i jako kancelář zájmů Kuby ve Spojených státech. To znamená, že veškeré informace z Kuby do Spojených státech šly přes československé velvyslanectví. Proto jsou ty vazby velice, velice úzké."

Angažují se tedy politikové, neziskové instituce i jednotlivci. Někteří z nich pak na návštěvu Kuby doplatili i krátkým pobytem ve vězení nebo alespoň zadržením.

Tři týdny v kubánských celách před pěti lety strávili bývalý ministr financí Ivan Pilip a podnikatel Jan Bubeník. Kvůli setkání s disidenty je kubánské úřady obvinily z podvratné činnosti a přípravy povstání, za což jim hrozilo až 20 let vězení. Později bylo obvinění překvalifikováno na ohrožení ekonomických zájmů země, kde je trestní sazba stejně tři až osm let vězení.

Propuštěni byli oba až poté, co veřejně přiznali, že "z neznalosti porušili kubánské zákony" a omluvili se kubánskému lidu. Začátkem letošního roku několik hodin strávily ve vazbě česká modelka a bývalá Miss Helena Houdová s psycholožkou Marianou Kroftovou, když fotily chudé části Havany. V půlce března se na pražském Václavském náměstí zase objevila symbolická "cela", jejíž účelem je vyjádřit solidaritu vězněným kubánských disidentům a povzbudit je.

Specifickým způsobem se situaci věnuje Radio Praha. Jeden z jeho pořadů ve španělštině je totiž věnován zejména Kubě, vysvětluje šéf španělské jazykové sekce našeho rádia Freddy Valverde:

"Ten pořad se jmenuje Del Totalitarismo a la Democracia a je věnován, jak říká název, přechodu od totality k demokracii v České republice. Samozřejmě je orientován nejen na Kubu, ale je i pro další země, které v současné době v Latinské Americe prožívají podobné situace. Můžeme jmenovat Chile, nebo Argentinu, kde byla kdysi také diktatura. Takže určité zkušenosti České republiky můžou být zajímavé. Samozřejmě, na Kube je to aktuálnější, protože se tam opozice na ten přechod připravuje."

Obsahem pořadu jsou rozhovory s lidmi, kteří se na přechodu od totality k demokracii přímo podíleli. Mluví se v něm třeba o tom, jak se chovala média, jak probíhala česká ekonomická reforma, nebo co se tady stalo se spolupracovníky minulého režimu. Nekomentuje tedy situaci na Kubě, a snaží se stát na bázi pozitivního příkladu. I když, jak říká Valverde, nezavírá oči ani před tím, co se zde nepovedlo:

"Nekomentujeme věci na Kubě, jenom to, co se stalo tady v České republice. Ale uvádíme i ty špatné věci, ty chyby, co zde nastaly. Aby se neopakovaly. Aby lidé na Kubě měli jakýsi vzor, jak ty změny proběhly v ČR a navíce že vše zde proběhlo mírovou cestou."

Raul Rivero  (vpravo) a Freddy Valverde
Všimněme si, že pořad Radia Praha se na Kubu nešíří jen z České republiky:

"Mohu říci, že několik rozhlasových stanic v Miami přebírá ten náš pořad a snaží se s Floridy ho ještě jednou vysílat na Kubu."

Freddy Valverde věří, že pocit, že nejsou světu lhostejní, je pro kubánské disidenty a jejich rodiny nesmírně důležitý:

"Nedávno tady byl Raul Rivero, jeden z politických vězňů, který je na svobodě díky tomu, že jeho zdravotní stav není nejlepší a režim ho raději propustil, na svobodu, než by měl problém s tím, že tam zemřel politický vězeň. A Riviero vzpomínal, jak poslouchal mezinárodní vysílání, nejen z České republiky. Když se doslechl, že tam byla zmínka o politických vězních na Kubě, že byla jakási solidarita, tak říkal, že v těch podmínkách, třeba ve vězení, je to velice důležité. Žijí v těžkých podmínkách a když vědí, že nejsou sami, to jim dává sílu, to jim dává naději, že jsou na světě lidé, kteří e o ně zajímají.

A vzpomínám si, že o tom hovořil i bývalý československý a český prezident Václav Havel, že pociťoval mezinárodní solidaritu jako opravdu důležité gesto, které těm lidem ve velice těžkých podmínkách pomáhá."