Česká diplomacie protestuje proti postupu Kuby

Fidel Castro s kubánskou vlajkou
0:00
/
0:00

Česko-kubánské vztahy jsou dlouhodobě napjaté. Česká republika kubánského vůdce Fidela Castra a jeho totalitního režimu intenzivně kritizuje, podpoře se u nás těší kubánští disidenti a obránci lidských práv. Vztahy se opětovně vyostřily poté, co kubánský režim zakázal oslavu vzniku československé republiky, na kterou byly pozvány i manželky vězněných disidentů, označované jako "dámy v bílém".

V úterý české ministerstvo zahraničí oficiálně protestovalo proti tomu, jakým způsobem kubánské úřady 28. října postupovaly. Čeští diplomaté do Černínského paláce povolali kubánskou chargé d'affaires Aymée Hernándezovou Quesadaovou a předali jí diplomatickou nótu s vyjádřením ostrého protestu. Mluvčí Vít Kolář říká, že tímto krokem aktivita ministerstva zahraničí nekončí:

"Ministerstvo zahraničí pochopitelně bude tyto věci komunikovat i v rámci Evropské unie a budeme požadovat na evropských fórech, abychom byli slyšeni, aby bylo vnímáno, jak se Kuba chová vůči demokratickým státům a jak se zachovala, když česká ambasáda pořádala otevřenou oslavu státního svátku naší země."

Recepci na počest státního svátku, kterou české velvyslanectví chtělo pořádat v luxusním hotelu, kubánské úřady zakázaly kvůli účasti dam v bílém s odůvodněním, že to je "kontrarevoluční akce". Přemístěna proto byla do rezidence českého chargé d'affaires.

Pracovník organizace Člověk v tísni, který si nepřál být jmenován, se situaci na Kubě dlouhodoběji věnuje. Radiu Praha vysvětlil:

"Většina lidí na Kubě z opozice je toho názoru, že režim trochu dostal strach, snaží se přitvrdit a omezit na minimum všechny opoziční demokratické aktivity. Ta recepce na české ambasádě byla důležitá také proto, že se tam mohli zástupci opozice a občanské společnosti sejít a tomu se snaží režim samozřejmě zabránit."

Vy jste se té recepce zúčastnil?

"Ne, ale měl jsem možnost mluvit s několika lidmi, kteří se jí zúčastnili, a všichni hodnotili velice pozitivně, jak to nakonec dopadlo. Protože nejen, že se mohli nakonec sejít v té rezidenci českého chargé d'affaires, ale navíc tam přišli i diplomaté z dalších zemí podpořit to, co česká republika dělá."

Zúčastnily se té přesunuté recepce i ty tzv. Dámy v bílém?

"Účastnilo se tam několik hlavních osobností tohoto hnutí."

Dají se Dámy v bílém označit za hnutí?

"Není to žádná organizace, která by měla strukturu. Je to spontánně vzniklé seskupení příbuzných politických vězňů, kteří jediné, co mohou na Kubě dělat je, že se scházejí v neděli na mši a případně potom z té mše jsdou nějakým slavnostním průvodem."

České ministerstvo zahraničí podalo protest. Myslíte, že to vyvolá na kubánské straně nějakou další reakci?

"Já si myslím, že ano, protože skutečně režim Fidela Castra si dělá naprosto, co chce, a nebere ohled na to, co si myslí nějaké evropské země. Ten režim nemusí couvnout. Je to spekulace, ale klidně by mohl přerušit diplomatické styky s českou republikou."