Vztahy mezi Českem a Kubou se zhoršily, Kuba vyhostila českého diplomata

Ministr zahraničí Cyril Svoboda

Česko - kubánské vztahy se opět zhoršily. Kuba oznámila, že neprodlouží vízum pro vysokého českého diplomata na Kubě, a první tajemník českého velvyslanectví v Havaně Stanislav Kázecký tak musí Kubu opustit. Tento krok v diplomatické řeči znamená jeho vyhoštění a česká strana jím byla zaskočena. Pražské ministerstvo zahraničí se hodlá zachovat recipročně a z České republiky bude muset odcestovat některý z kubánských diplomatů. Více už Milena Štráfeldová:

Ministr zahraničí Cyril Svoboda
72 hodin - takovou lhůtu daly kubánské úřady prvnímu tajemníkovi českého velvyslance Stanislavu Kázeckému k tomu, aby opustil zemi. Odcestovat musí nejpozději v sobotu. Podle českého ministra zahraničí Cyrila Svobody přitom nebyly pro vyhoštění druhého nejvyššího českého diplomata na Kubě žádné důvody:

"My zkrátka protestujeme proti tomu, co se stalo v Havaně. To je naprosto nepřijatelné, protože náš diplomat neporušil jediné pravidlo, ani mezinárodní právo, ani pravidla slušnosti, žil jako řádný diplomat i jako řádný občan."

Mluvčí ministerstva Vít Kolář potvrdil, že žádné jiné evropské diplomatické misi se nic takového ještě nestalo. České úřady budou postupovat recipročně. Ministr Svoboda už ve čtvrtek předvolal do Černínského paláce kubánskou chargé d´affaires Aymée Hernándezovou, aby tento krok své země vysvětlila. Z Česka podle něj bude muset odejít kubánský diplomat:

"Tento akt je pro nás naprosto nepřijatelný a opakuji, že Česká republika bude postupovat naprosto adekvátně vůči kubánskému diplomatovi na území České republiky."

Vztahy mezi Českem a Kubou jsou však napjaté už dlouho. Politolog Jiří Pehe připomíná, že česká diplomacie podnikla řadu kroků na ochranu lidských práv na Castrově tzv. "ostrově svobody".

"Česká republika je dnes mnohem tvrdším kritikem poměrů na Kubě, konec konců byla jedním z hlavních garantů sankcí proti Kubě a stojí dnes spíše na tom tvrdém křídle protikubánském."

Senátor Karel Schwarzenberg
Akce na podporu kubánských disidentů proběhla například v polovině letošního března. Na Václavském náměstí v Praze byla instalována symbolická klec, v níž se za mřížemi střídali čeští politici, ochránci lidských práv a další osobnosti, aby tak připomněli pronásledování odpůrců Castrova režimu. Na Kubě byla začátkem letošního roku zatčena česká modelka Helena Houdová, když fotografovala život havanské chudiny. Její spolupráci s humanitární společností Člověk v tísni považovaly kubánské úřady za provokaci a nakonec ji ze země vyhostily. Vyhoštěn byl v loňském roce i senátor Karel Schwarzenberg, který se na Kubě chtěl setkat s tamními disidenty. Senátor potvrzuje, že kubánský disent vnímá český postoj jako výraznou podporu:

"Já jsem tam byl, mluvil s různými členy tamního disentu a oni jsou s naší politikou naprosto srozuměni. A když si vzpomenu, co bylo před dvaceti lety u nás, když tady byl obdobný režim, tak soustavný tlak našim disidentům přece jenom také pomáhal. Kdybychom nechali diktaturu na pokoji, tak bude vyvíjet ještě větší tlak. Když se nikdo nebude dívat, když nikdo neuveřejní, co se tam děje, kolik lidí je ve vězení, kolik lidí kvůli mizerným podmínkám ve vězení pošlo, tak to budou dělat úplně nerušeně."