Kubánský disident Rivero se setkal s Havlem

Raúl Rivero, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Kubánský disident Raúl Rivero je v Praze. Mimo jiné se zde setkal i s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem. Rivero, který byl v prosinci propuštěn po téměř dvou letech ve vězení propuštěn na svobodu, ocenil aktivity Václava Havla a české diplomacie ve vztahu ke kubánskému režimu. Více Jaromír Marek.

Kubánský disident Raúl Rivero,  foto: ČTK
Česká cesta ke svobodě a zejména sametová revoluce je podle Rivery pro Kubánce velmi inspirativní. S Havlem hovořil o možných nástrahách procesu transformace od totality k demokracii. Český exprezident se o situaci na Kubě se vždy velmi zajímal. Kuba je v centru pozornosti i českého ministerstva zahraničí. To už před více než rokem zřídilo sekci pro boj proti totalitním režimům. Nese název Oddělení transformační spolupráce a k jeho činnostem patří podpora samizdatu v totalitních zemích, financování tiskovin, ale i pomoc opozici. Podle Václava Havla může Česko pomáhat demokracii na Kubě účinněji jako členská země Evropské unie.

"Jako členská země EU můžeme ovlivňovat politiku unie. Je důležité, jakou politiku bude EU dělat. Už nejednou se podařilo dosáhnout toho, že připravené rezoluce, které byly kapitulantské, byly díky našemu úsilí přepracovány."

Kubánský spisovatel a novinář Raúl Rivera  (vpravo) a bývalý prezident Václav Havel,  foto: ČTK
Letos v červnu se EU, na popud české diplomacie, znovu zabývala situací na Kubě. Diplomatické sankce, které zavedla v roce 2003, ale neobnovila. Do textu komuniké se ale přece jen podařilo prosadit ostrou kritiku poměrů na Kubě.

"Zdá se mi, že země, které zažily komunismus a mají zkušenost s totalitním systémem a které jsou nyní členy EU mohou ovlivňovat postoje EU. Mnohdy se to už i stalo. Kubánský režim se pokouší vrazit klín mezi USA a Evropu tvrzením, že Amerika je zlý nepřítel Kuby a Evropa má pro ni porozumění. Je důležité aby OSN, EU a další organizace daly jasně najevo svůj zájem o dodržování lidských práv na Kubě."

Český exprezident, který je ve světě uznávaným bojovníkem za lidská práva, se o situaci na Kubě se vždy velmi zajímal. V roce 2003 založil Mezinárodní výbor pro demokracii na Kubě. K Havlovu úsilí se připojily osobnosti jako bývala americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, bývalý polský disident Adam Michnik či exprezidenti Maďarska a Polska Árpád Göncz a Lech Walesa. O hmotnou pomoc se stará např. nadace Člověk v tísni při České televizi.