Vláda nepřipravuje diplomatické kroky vůči USA a Británii

Vláda se nechystá vyzvat USA, Velkou Británii a další země NATO, aby v Iráku, v Afghánistánu a na americké základně Guantanámo na Kubě dodržovaly mezinárodní úmluvy o válečných zajatcích a zabezpečení základních potřeb obyvatelstva. Vláda totiž nemá informace o tom, že by USA a Británie postupovaly v těchto lokalitách protiprávně. Uvedl to premiér Vladimír Špidla (ČSSD) v odpovědi na písemnou interpelaci šéfa KSČM Miroslava Grebeníčka.

Interpelace a odpověď budou jedním z bodů sněmovní schůze, která začne v úterý. Grebeníček totiž není s odpovědí spokojen, a tak ji projedná dolní komora. Buď odpověď schválí, nebo Špidlovi uloží, aby vypracoval novou. Na vládní politiku ale ani jedna z možností žádný přímý dopad mít nebude. Projednávání interpelace a odpovědí bude ale příležitostí k polemice mezi koalicí a opoziční KSČM, která přítomnost cizích vojáků hlavně v Iráku odmítá.

Podle Grebeníčka porušují USA a Británie mezinárodní úmluvy nejen v Iráku a v Afghánistánu, ale i na americké vojenské základně Guantánamo, kde Američané drží stoupence svrženého afghánského vládního hnutí Taliban. Grebeníček uvedl, že USA a Británie opakovaně porušují Ženevské úmluvy o obětech války a dodatky k těmto úmluvám, hlavně o zacházení s válečnými zajatci.

"Vláda nemá k dispozici relevantní informace o Vámi obecně udávaném mezinárodně protiprávním jednání Spojených států amerických a Spojeného království Velké Británie a Severního Irska," napsal Špidla Grebeníčkovi v odpovědi.

Záporně reagoval i na Grebeníčkův dotaz, zda vláda učinila nebo učiní diplomatické kroky k tomu, aby země NATO, zejména USA a Británii, vyzvala k dodržování úmluv, jež se týkají jak zajatců na Guantánamu, tak zabezpečení základních životních potřeb obyvatel v Afghánistánu a Iráku.