Žadatelé o azyl skončili ve vazbě

Soudkyně ostravského krajského soudu poslala v sobotu do vazby šest cizinců, které policie zatkla ve čtvrtek v azylovém zařízení Vyšní Lhoty na Frýdeckomístecku. Cizinci jsou podezřelí, že pod pohrůžkou násilí okrádali další cizince. ČTK to potvrdila soudkyně. O uvalení vazby požádal v pátek krajský státní zástupce. "Byli vzati do vazby podle trestního zákona a trestního řádu z důvodů, které vám nemohu sdělit. Vyšetřování je na samotném počátku," uvedla bez bližších podrobností soudkyně.

Šestičlenná organizovaná skupina pochází z bývalého Sovětského svazu a čelí obvinění z loupeže, sdělila ve čtvrtek ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Podezřelí podle ní odebírali jiným žadatelům o azyl pod pohrůžkou nebo i za použití násilí peníze a mobilní telefony. Přestože výše škody podle Kosinové patrně nebude zvlášť vysoká, cizincům hrozí až 12 let vězení.

Podle informací ČTK jsou zadržení Gruzínci. Na jejich podezřelé chování upozornila policii počátkem loňského prosince Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra. Aktivity cizinců pak začali sledovat detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kteří také rozkryli fungování a strukturu celého gangu. Ve čtvrtek ráno organizovanou skupinu pozatýkali. Ačkoli podezřelí někdy užili vůči poškozeným násilí, nikdo neutrpěl závažnou újmu na zdraví. Některým žadatelům o azyl přitom podle Kosinové vyhrožovali dokonce uříznutím hlavy.