Vláda vítá shodu na nových migračních pravidlech v EU. Pakt je nutný a pomůže bránit i Česko, říká Lipavský

Čeští ministři vítají shodu na konečné podobě velké migrační reformy Evropské unie, na které se shodli zástupci Evropského parlamentu a členských států. Podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského je migrační pakt nutný a pomůže bránit i Českou republiku. Dohodu naopak jako "pozvání milionů migrantů do Evropy" kritizují šéfové opozičních stran.

Na nových migračních a azylových pravidlech evropského bloku se státy Evropské unie a europoslanci shodli po mnoha letech neúspěšných snah. Série norem počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádějí také povinnou solidaritu všech států, které přetíženým zemím pomohou buď přijetím části migrantů, finančně nebo materiálně.

Jan Lipavský | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

„Migrační pakt potřebujeme. Potřebujeme, aby alespoň v nějaké podobě začala platit ustanovení pro pozměněné režimy na hranicích, pro návraty osob a vzájemných vztahů,“ konstatoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Pravidla podle něj pomohou udržet Schengen, který je aktuálně pod obrovským tlakem. „Je to dobrá zpráva,“ míní šéf české diplomacie.

Vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09) při příchodu na zasedání kabinetu ocenil, že dohoda nezahrnuje žádné kvóty či jiná opatření, která by omezovala české občany.

Předsedové opozičních hnutí ANO i SPD Andrej Babiš a Tomio Okamura naopak dohodu ostře kritizovali. „Evropa je nepoučitelná. Opět zve na kontinent miliony nelegálních migrantů a zodpovědnost za to nese zejména vláda Petra Fialy, která celý ten šílený pakt připravila a prosadila v rámci předsednictví Evropské unii,“ napsal na sociální síti X šéf nejsilnější opoziční strany Babiš.

Uvedl také, že povinnou solidaritu považuje za protimluv, jediným řešením podle něj je, aby se migranti do Evropy vůbec nedostali. „Opakuji to stále, lodě nesmí vůbec vyplout,“ napsal.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) šéf ANO ale pouze potvrzuje, že nerozumí evropské politice. Na síti X Fiala zdůraznil, že na evropské úrovni zatím stále nedošlo ke konečnému rozhodnutí a že návrh neobsahuje povinné kvóty, které jsou pro Česko nepřijatelné.

Petr Fiala | Foto: Vláda České republiky

„Migrační pakt řeší migraci před a na vnější hranici Evropské unie. Naším cílem je odbourání kontrol uvnitř Evropské unie a posílení ochrany vnější hranice, zachování volného pohybu osob uvnitř EU a omezení nelegální migrace z území mimo EU. Toto jsou fakta, vše ostatní jsou jen populistická prohlášení, která nemají s pravdou vůbec nic společného," uvedl předseda české vlády.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) opakovaně zdůrazňoval, že pro Česko bylo důležité, aby byly v normách jasně definovány tři způsoby solidarity se státy zatíženými migrací, z nichž každý musí mít stejnou hodnotu. Žádal rovněž, aby bylo na daném státu, který ze způsobů si vybere.

Vít Rakušan | Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz

„První způsob solidarity, který je dlouhodobě odmítán jako povinný a v červnovém návrhu jako povinný také není, jsou relokace migrantů. Potom je tu finanční solidarita a samozřejmě i technicko-logistická pomoc zemi, která je aktuálně postižena závažnou vlnou migrace,“ vysvětlil na začátku prosince v Bruselu Rakušan.

Dohodu za významnou označil také německý kancléř Olaf Scholz. Německo, které je migrací obzvláště zasaženo, kvůli proudu žadatelů o azyl kontroluje hranice s Českem, Polskem, Švýcarskem a Rakouskem. Jako jednu z podmínek k ukončení ostrahy hranic označuje Berlín unijní migrační dohodu a důslednou ochranu vnějších hranic evropského bloku.

Aby norma začala platit, musí ji ještě schválit ministři členských zemí a plénum Evropského parlamentu, což je ovšem již považováno za formalitu. Nyní se očekává, že belgické předsednictví Rady EU zahájí práce na dokončení legislativních textů s cílem finálního schválení příští rok v únoru.