MfD: Svoboda poletí do Iráku s velvyslancem Cabanissem

Ministra zahraničí Cyrila Svododu doprovodí příští týden na jeho cestě do Iráku nový americký velvyslanec v Praze William Cabaniss. Informuje o tom sobotní Mladá fronta Dnes. Cílem cesty je mimo jiné podpořit české podnikatele, kteří se snaží získat kontrakty na obnovu válkou poničené země. Cabaniss by s tím mohl podle listu Svobodovi pomoci.

Velvyslanec se vypraví do Iráku i přes varování českého ministerstva obrany, že tu panuje složitá bezpečnostní situace a že české vojenské dopravní letadlo není chráněno proti případnému útoku. Zatím to vypadá, že delegace poletí vládním speciálem challenger. Podle náměstka ministra zahraničí Petra Koláře je bezpečnější než další vládní speciál Tu-154, neboť má mimo jiné kratší přistávací dráhu.

Svobodu čekají ve čtvrtek údajně jednání s americkým civilním správcem Iráku Paulem Bremerem a zástupci prozatímní irácké vlády. Z Iráku se má Svoboda přesunout do Palestiny, kde bude jednat v sobotu. O den později ho čekají rozhovory s představiteli egyptské vlády a předsedou Ligy arabských států Amrem Músá. Program návštěvy Palestiny, kam má podle ministerstva zahraničí cestovat přes Jordánsko, kde si prohlédne archeologické památky, zatím není znám. Poslední zastávkou Svobodovy blízkovýchodní mise bude Egypt, kde by se měl setkat mimo jiné se svým egyptským protějškem Ahmadem Máhirem.

Cabaniss pochází z Alabamy, kde má pověst úspěšného podnikatele. Je také dlouholetým blízkým přítelem rodiny prezidenta George Bushe. Pětašedesátiletý republikán vystřídal ve funkci Craiga Stapletona, který se v prosinci po dvou a půl letech vrátil do vlasti, aby Bushovi pomohl v kampani ke znovuzvolení v prezidentských volbách. Do Prahy Cabaniss přicestoval tento pátek.

Nový americký velvyslanec již dříve uvedl, že chce České republice pomoci s vykořeňováním korupce, se zvýšením fiskální disciplíny a posílením práva.