Český konvoj s pomocí dojel do zemětřesením zničeného Bámu

Český konvoj tří terénních vozidel s devíti záchranáři dorazil v pátek večer do íránského města Bám zničeného zemětřesením. Mise Pomoc pro Írán dopravila do Bámu a okolí především centrálu na výrobu elektřiny, zdravotnický materiál, dezinfekční prostředky a přípravky na úpravu vody, aby byla pitná. Pozemní trasu liberečtí záchranáři zvolili proto, že v místě neštěstí jsou potřeba i jejich terénní auta. Cestu dlouhou 5750 kilometrů zdolali za deset dní. Původně počítali se čtyřmi až šesti dny, ale zdržely je vysoké závěje a námraza na silnicích v tureckých a íránských horách.

V oblasti zpustošené zemětřesením zahynulo zhruba 40.000 obyvatel. "Všichni lidé, kteří přežili, mají už ubytování ve stanech i teplé jídlo," uvedla Hana Jelínková, pověřená řízeném českého velvyslanectví v Teheránu.

Podle koordinátorky mise v české republice Evy Čejkové záchranáři ve spolupráci s humanitárními sdruženími, pracujícími na místě neštěstí, rozdělí pomoc přímo postiženým lidem. Nechtějí ji předávat do skladů, kde by se zdržela. Zdravotnický materiál věnuje mise zřejmě ukrajinské polní nemocnici. Záchranáři ho využijí také sami, vytvořili totiž dva pohyblivé týmy a budou poskytovat zdravotní péči lidem v Bámu a hlavně na venkově.

"Velkou výhodou jsou pro ně terénní auta s návěsy, s nimiž přijeli. Dostanou se i do některých nejzapadlejších vesniček," dodala Čejková. Výjezdové skupiny vedou zdravotní sestra z liberecké základny chemického vojska Zuzana Petrášová a instruktor Červeného kříže Petr Hampacher. Skupině vyčleněné na čištění vody velí profesionální voják-chemik Milan Bártík. Tým by zvládl pomoc i při dezinfekci studní, pokud by byla nutná.

Misi usnadňují práci v Bámu členové Červeného půlměsíce, íránské obdoby Červeného kříže. Z Teheránu jel s misí pracovník české ambasády Jiří Kobza a zůstává s ní i v Bámu. Část dobrovolníků má zkušenosti s pomocí po ničivých zemětřeseních v roce 1999 v Turecku a na Tchaj-wanu. V misi jsou také vojáci z liberecké chemické základny, kteří byli v Kuvajtu, a odborníci na řízení poskytované pomoci a zdravotnice. Tlumočníka sehnala výpravě Česko-íránská společnost. Stal se jím český student orientalistiky.