Novým apoštolským nunciem v ČR se stal arcibiskup Causero

Novým apoštolským nunciem v České republice se stal arcibiskup Diego Causero. Velvyslanec byl podle informací České biskupské konference v sobotu jmenován ve Vatikánu a vystřídal tak Erwina Josefa Endera, který nyní působí v Německu. Do Prahy by měl Causero přicestoval nejpozději do půlky března, doplnil mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.

Čtyřiašedesátiletý Causero, v pořadí třetí velvyslanec Vatikánu v historii České republiky, pochází z italského města Udine. Doposud působil ve funkci apoštolského nuncia v Sýrii, předtím v Čadu a ve Středoafrické republice. Vůbec prvním zástupcem Vatikánu v ČR byl arcibiskup Giovanni Coppa. Apoštolský nuncius je podle tradice doyenem pražského diplomatického sboru.

Vatikán stále nemá s Českou republikou smlouvu, která by upravovala postavení římsko-katolické a řecko-katolické církve v zemi. Dlouho připravovaný dokument loni zamítla česká Poslanecká sněmovna, což Vatikán nesl nelibě. Poslanci usoudili, že dohoda znevýhodňuje stát a postavení církví.

Česko je jednou z mála evropských zemí, které nemají vztahy s Vatikánem upraveny smlouvou. Zamítnutý dokument měl určit postavení největší církve v zemi ve školství, zdravotnictví, sociální péči, vězeňství nebo armádě. Naopak neřešil spornou otázku restitucí církevního majetku.