Základem pro jednání delegace o euroústavě bude mandát vlády

Při vyjednávání o evropské ústavě se bude česká delegace řídit stanoviskem, jež před týdnem schválila vláda. Právě tento úvodní mandát, s nímž česká delegace půjde na mezivládní konferenci Evropské unie o euroústavě, podpořila v úterý Poslanecká sněmovna. Ruku pro mandát zvedli výhradně koaliční poslanci. Premiér Vladimír Špidla po hlasování oznámil, že vláda bude o vyjednávání informovat parlament pravidelně na každé jeho schůzi. Dolní komora naopak neschválila ani jeden návrh opozice, která chtěla vládní mandát změnit. ODS požadovala záruku, že jednání o evropské ústavě nezhorší podmínky, za nichž Česko do EU vstupuje. KSČM zase chtěla, aby vláda ve spolupráci s parlamentem zahájila přípravu na referendum o přijetí euroústavy. Sněmovna na návrh koaličních poslanců podpořila integrační úsilí evropských zemí v rámci EU. Přijetí evropské ústavy pak označila za logický krok v evropském integračním procesu.

Vláda, podle premiéra Vladimíra Špidly, předloží návrh zákona o obecném referendu, který by lidem umožnil i to, aby se vyjádřili k návrhu evropské ústavy. Z vyjádření premiéra vyplynulo, že vláda nepřipraví speciální zákon pouze pro referendum o evropské ústavě. Takový zvláštní zákon zatím parlament přijal pouze jednou a občané ČR na jeho základě rozhodli letos v červnu o vstupu země do EU. Zákon o obecném referendu by naopak umožnil pořádat všelidová hlasování o různých věcech. Zákon o obecném referendu patří k tradičním programovým bodům ČSSD.

Současný návrh euroústavy omezuje suverenitu a v některých ohledech zhoršuje postavení českého státu, prohlásil ve sněmovně stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil. Míní, že EU může fungovat i bez ústavy, na základě nynějších smluv. Vládě Zahradil jménem ODS vzkázal, že pokud se z mezivládní konference vrátí jen s minimálními vyjednanými změnami, s podporou nejsilnější opoziční strany počítat nemůže. Zahradil očekává, že vládě se asi podaří vyjednat princip jedna země - jeden evropský komisař, to je ale podle něj dost málo. Kabinet by podle něj neměl připustit zhoršení podmínek pro Českou republiku. V tomto smyslu také Zahradil navrhl usnesení, kterým by o totéž požádala vládu celá dolní komora. Zahradil soudí, že v EU se prosazuje praxe, kdy tři čtyři nejsilnější země budou rozhodovat o všem a předem bude známo, kdo obsadí roli statisty. "Je takové uspořádání v zájmu České republiky?" zeptal se řečnicky. Českým vyjednavačům doporučil, aby se nenechali tlačit do kouta. Českou republiku nemůže podle něj za nesouhlas s některými pasážemi euroústavy nikdo z EU vypudit, na dílo Konventu není třeba dívat se s "posvátnou úctou". Zahradil byl jedním ze tří českých zástupců v Konventu EU, svůj podpis pod návrh euroústavy ale nepřipojil a Konvent předčasně opustil.