V pondělí skončilo střídání vojáků polní nemocnice v Basře

Posledních 38 vojáků, kteří od dubna působili v české polní nemocnici v jihoirácké Basře, přiletělo v pondělí armádním speciálem do Prahy. Na ploše ruzyňského letiště tak s posledním "Pohov, rozchod!" z úst velitele Mojmíra Mrvy skončilo střídání jednotky. V Basře nyní působí nový kontingent, kterému velí Přemysl Škácha. Vojáky přivítali ministr obrany Miroslav Kostelka a náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

"Mise to byla jednoznačně nejnáročnější z těch, které jsem zažil," řekl ČTK velitel Mrva. Náročné nebyly podle něj jen klimatické podmínky, ale i situace v zemi těsně po konci ozbrojeného konfliktu. Nemocnice zahájila provoz prvního polního obvaziště koncem dubna, celé zařízení zahájilo provoz o dva týdny později v polovině května. Jeho činnost zřejmě skončí s koncem letošního roku, alespoň tak to ministr obrany Miroslav Kostelka hodlá navrhnout vládě. Na místě by pak v příštím roce podle jeho představ mělo zůstat 50 či 60 vojenských policistů v sestavě mnohonárodní Brity vedené divize. Zůstat by měli také vojáci, kteří nemocnici zbourají a zajistí její odvoz zpět do Česka.

Šéfchirurg nemocnice Petr Chmátal novinářům řekl, že lékařský tým podle něj odvedl dobrou práci a ošetřil všechny, kteří o to stáli. "V určitých chvílích jsme se museli rozhodovat, co budeme dělat první, co budeme dělat až jako druhé," poznamenal. Lékaři podle něj ošetřili přes 7500 pacientů, operovali celkem 124 lidí a hospitalizovali přes 200 ošetřených. "Objevilo se v nemocnici nejširší spektrum všech diagnóz. Ale to, co se lišilo od našeho běžného standardu, byl jednak vysoký počet takzvaně válečných poranění, tedy střelná a střepinová poranění, a vysoký počet závažných popálenin," dodal lékař.