Stock: Slivovice je výjimečná, švestky mají vysokou cukernatost

První letošní slivovici vyrobila ve středu největší česká likérka Stock Plzeň. Její kvalita i chuť je špičková, neboť švestky, nakupované z celé střední Evropy, mají výjimečnou cukernatost od 17 do 23 procent, zatímco loni se pohybovala od 14 do 16. Novinářům to řekl vedoucí provozu Stocku v Prádle Václav Šitner.

Firma odebrala v průběhu minulých tří týdnů téměř 20 kamionů švestek z Polska, Maďarska, Slovenska, Rumunska, ale více než polovinu tvořil nákup švestek z Česka. Letošní nákup bude likérce stačit zhruba na dva roky. Firma nakoupila více ovoce proto, že příští sezona má být na všechny druhy ovoce chudá, neboť stromy kvůli extrémnímu suchu letos nenasadily odnože. "Hlásí nám to všichni sadaři a zahrádkáři. Nejhorší je, že jestliže nezaprší, tak ty stromy vymrznou," dodal manažer provozu.

Nakoupené ovoce použije Stock na výrobu slivovice a švestkovky, které dodává do obchodní sítě od poloviny června. "Zájem o ně je stále větší, velmi rychle a bez zalistování je přijaly obchodní řetězce," dodal Šitner. Podle něj se prodej lihovin v extrémních vedrech snížil, od září ale výrazně oživuje. "Jsme jediní, kteří vyrábíme 40procentní slivovici, ostatní mají 45 až 50 procent. Čím víc je ale ředěná, tím silněji se projevují aromatické látky," dodal vedoucí.