Slivovice se dá pálit i ve staré pračce

Foto: www.slovackemuzeum.cz

Na stromech dozrávají švestky, a mnozí se už těší na domácí slivovičku. Vynalézavost lidí ukazuje nejmladší Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově nedaleko Uherského Hradiště. A jak uslyšíte, pálit se dá třeba ve staré pračce.

Foto: www.slovackemuzeum.cz
Černá pálenice byla na Moravě snad v každé vesnici, dovedně ukrytá ve sklepě nebo stodole. Pálení nikdy nevymýtily ani hrozby přísných postihů. Žádné muzeum se však této oblasti nevěnovalo. Poprvé se lidé o historii a současnosti pálenic dozvěděli v roce 1992 na výstavě nazvané "Už máte vypálené?" Když úspěšná putovní expozice skončila, vrátily se exponáty svým majitelům. Proto se v roce 2006 rozhodli kolegové ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti Jiří Severin a Ivo Frolec zřídit muzeum lidových pálenic se stálou expozicí a to se jim podařilo. Najdete ho ve staré památné stodole jednoho ze stavení ve Vlčnově.

Foto: www.slovackemuzeum.cz
"Pojďme dál. V přízemí jsou většinou pálenice a v poschodí historie pálení."

zve do muzea Jiří Severin. Shromáždit exponáty nebylo jednoduché. Lidé se báli postihu. Nakonec pomohl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Muzeum získalo pálenice zabavené v minulosti policií. A která z pálenic je nejzajímavější?

"Například jedna z pálenic byla přivezena až z Norska za polárním kruhem. Daroval nám ji zlínský občan Jenda Johaňák. Pak je velmi zajímavá pálenice, která je vyrobená z pračky Romo Fulnek, to je taková lidová tvořivost."

Foto: www.slovackemuzeum.cz
Nejmenší pálenice v muzeu měří na výšku pouhých 45 centimetrů, ta nejstarší pochází z roku 1900. Jiřího Severina překvapila například pálenice zabudovaná do koupelnových kamen. V přízemí jsou k vidění nejen destilační zařízení, ale také třeba desítky láhví s různě zdobenými etiketami.

"Je tady spousta etiket. Je tady obilní kmínka. Tady máme ze Slovenska etiketu na lahvi udělanou z novin Hlas ludu. Pak jsou tady různé poutače. Máme tady zastoupenu Hanou, Valašsko, Slovácko."

Po prohlídce si mohou návštěvníci odpočinou ve venkovské kuchyni a hospůdce, poslechnout si pijácké písničky i podívat na film. A co je čeká nahoře?

Foto: www.slovackemuzeum.cz
"Ve druhém podlaží je vývoj a historie pálení. Naši archeologové dokonce našli keramickou nádobu, která vypadá jako pálenice, ještě ji tu nemáme. Je to určitě před Kristem."

Na informačních panelech se návštěvníci muzea dozví také o nejstarších zmínkách o výrobě pálenky, kterou považovali lékaři ve středověku za léčebný prostředek. Zjistí, z čeho všeho se dá pálit a jak destilace probíhá. Výroba pálenky v nepřihlášených domácích zařízeních, byla ještě nedávno trestným činem. Teď je přestupkem, za který hrozí majiteli černé pálenice pokuta nebo problémy s daňovým úřadem. Jak však říká ředitel Slováckého muzea v Uherském Hradištin Ivo Frolec, lidem zpravidla nešlo ani tak o peníze, které ušetřili na dani, ale o dobrodružství.