Češi mají a budou mít i po vstupu do Evropské unie problémy s tzv. schengenským prostorem

Belgická policie vyhostila ve čtvrtek českého občana Jaroslava Šípka, protože neměl v pase razítko dokazující, že pobývá v schengenském prostoru kratší dobu než tři měsíce. Byl zatčen v úterý na parkovišti u obchodního střediska ve vlámském Turnhoutu, noc strávil v policejní cele a druhý den byl posazen do letadla do Prahy.

Šípek ČTK sdělil, že při přechodu česko-německé hranice 7. září výslovně žádal německého celníka o vstupní razítko, byl však odbyt mávnutím ruky. Belgičtí policisté brali proto v potaz poslední razítko, které v pase měl, ze září 2002, a podezírali ho, že je v Belgii ilegálně více než rok. Ačkoli mu přítel přinesl na policejní stanici ve středu večer tašku s doklady, nebyla mu předána. Přitom v ní má podle vlastních slov účet z české autoopravny ze začátku září, doklad o výběru peněz v Česku a další důkazy, že ještě před dvěma týdny pobýval mimo Evropskou unii.

Český velvyslanec v Belgii Jiří Havlík hodlá upozornit belgické úřady, aby tento problém řešily s německými kolegy. "Je to vnitřní problém EU, na který doplácejí čeští občané, a to kvůli nedůslednosti úředníků v jedné členské zemi unie. Turisté obvykle ani netuší, že něco takového může nastat; je to pro ně pak dosti nepříjemné." Vyhošťování cizinců z nečlenských zemí EU, kteří neoprávněně pobývají na belgickém území, je běžnou praxí; netýká se zdaleka jenom Čechů. V poslední době se však množí případy, kdy si místní policie počíná nadmíru horlivě. Před několika týdny byli takto zatčeni tři čeští občané, které od vyhoštění na poslední chvíli zachránilo, že u sebe měli české noviny s čerstvým datem; zavazadla jim ovšem už odletěla.

Šípek se v Hasseltu podle vlastních slov připravoval na jazykovou zkoušku s cílem stát se členem hokejového mužstva v nedalekém Turnhoutu. Předtím působil několik let jako hokejista v Nizozemsku; s vlámskými policisty se dokonale domluvil, což mu ovšem nebylo nic platné. V Belgii zanechal většinu dokladů, peníze, osobní věci a auto. Nyní se snaží dovědět, zda byl umístěn na seznam nežádoucích osob, jimž je zakázán vstup do schengenského prostoru.